7. velj 2011.

Puff bod

Da mi e-amalia ne čeka predugo napravila sam brzinske upute za puff bod (ne znam kako drukčije da ga zovem jer još nisam našla zgodniji prijevod za puff od same riječi puff, pa neka ostane). 
Poslušala sam i savjet za nazive pa u zagradu dodala te "starije" nazive, ali obzirom da ih ja sama ne znam sve svaki prijedlog je dobrodošao!


Puff bod je zapravo hrpa polu-dvostrukih bodova (štapića) namotanih oko kukice za heklanje kroz koje se na kraju provuče nit. 

Ili nešto detaljnije:
1. korak - Prebacite nit preko kukice kao kad radite standardni polu-dvostruki bod (štapić) = 2 petlje (navoja) na kukici
2. korak - Provucite kukicu kroz bod s prethodnog reda, zakačite nit kukicom i provucite kroz bod s prethodnog reda = 3 petlje (navoja) na kukici
3. korak - Ponovno prebacite nit preko kukice i provucite kukicu kroz bod s prethodnog reda = 5 petlji (navoja) na kukici
4. korak - Ponovno prebacite nit preko kukice i provucite kukicu kroz bod s prethodnog reda = 7 petlji (navoja) na kukici
5. korak - Provucite nit kroz svih 7 petlji. 

6. korak - Napravite jednostavan bod (štapić) - ovaj korak je opcionalan, obično se dodatno navodi u uputama za heklanje jer puff bod završava  s 5. korakom.


Žao mi je što slika nije nešto jasnija, ali uz detaljne upute iznad mislim da će ipak poslužiti svrsi. Ovo je dakle prikaz petog koraka kada se provlači nit kroz svih 7 petlji (navoja) na kukici za heklanje, odnosno zadnjeg koraka puff boda (štapića)

Šesti korak, jednostavan bod (štapić) koristim uvijek kada hoću raditi puff bod (štapić), preko puff boda (štapića) jer mi je tako jednostavnije. Ako planirate u sljedećem redu raditi puff bod (štapić) u prostor između bodova (štapića) s prethodnog reda, ne treba vam šesti korak, možete samo završiti na petom.

2. velj 2011.

Cvjetić - upute za heklanje

Vrijeme je da stavim i upute za heklanje malo drugačijeg cvjetića od onog s kapice. Ovaj je manji i nešto ga je lakše napravit, odnosno brže je gotov. Isti cvjetić je i na antiknim i na crnim rukavicama, samo sam na antiknim heklala cijeli cvijet  istom, zlatnom vunom, a na crnim rukavicama sam sredinu cvijeta heklala crnom vunom, a latice svjetlucavom bijelo-lila vunom.


Heklanje sredine cvijeta:
Napravite lanac od 4 petlje i kliznim bodom u prvu petlju spojite u početni krug.
Napravite lanac od 3 petlje pa klizni bod kroz početni krug ukupno 5 puta.
Klizni bod kroz prostor ispod prvog lanca od 3 petlje, (1 petlja, 3 polu-dvostruka boda kroz prostor ispod prvog lanca od 3 petlje, 1 petlja, klizni bod u isti prostor, klizni bod kroz sljedeću jednu petlju), ponovite bodove u zagradi ukupno 5 puta.
U sredinu latice napravite lanac od 4 petlje pa klizni bod kroz sredinu latice, ponavljajte kroz cijeli krug i spojite na početku.

Heklanje latica:
Klizni bod kroz prostor ispod lanca od 4 petlje, lanac od 6  petlji  (možete napraviti koliko god visok lanac hoćete), 7 dugačkih polu-dvostrukih bodova tako da povlačite onoliko visoko koliko vam je visok lanac). Ponavljajte do kraja runde, spojite kliznim bodom u početnu petlju. 
Odrežite nit i učvrstite i cvjetić je gotov.

Cvjetić će biti veći/manji što je vuna deblja/tanja ili što više izvlačite polu-dvostruke bodove na laticama.
Oba cvijeta koja sam ja napravila (na antiknim i crnim rukavicama) su heklana kukicom 3,5 mm i cvjetići imaju promjer 5 cm.


Crne heklane rukavice

Crne rukavice napravljene trostrukim bodom, kao i antikne rukavice. Jednake upute i jednak cvjetić, samo drukčije raspoređen. Dakle, "princip je isti, sve su ostalo nijanse".