Preskoči na glavni sadržaj

Cvijetne šetalice - upute za heklanje



  Budući da je došlo vrijeme za sjedenje u kući gledanje kiše kako pada, došlo je i vrijeme uputa za heklanje. Pa na zahtjev "publike" evo jednih novijih šetalica za male "nosilice". 
 Šetalice su duge 7,5 cm i visoke 2cm, rađene kukicom 3,5mm, merceriziranim koncem Helena od Unitasa, u boji ciklame za stopalicu i bež za svijet na ristu.
  
  Stopalica:
  1.       Početni lanac od 11 očica.
  2.       Krug
U 3 očicu od kukice napraviti 1 poludvostruki bod, zatim 7 poludvostrukih bodova (pdb), 6 pdb u zadnju očicu lanca (odnosno prvu, s početka reda). Dalje se nastavlja po stražnjo strani početnog lanca: 7 pdb, 5 pdb u zadnju očicu i spojiti kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  3.       Krug
1 očica (uvijek na početku reda ),  8 pdb, (2 pdb u sljedeći  bod + 1 pdb u sljedeći) x5,  8 pdb u sljedećih 8 bodova, (2 pdb u sljedeći bod +1 pdb u sljedeći) x5,  spoji kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  4.       Krug
1 očica, 1 pdb u svaki  bod s prethodnog reda, ali samo u stražnju nit očice.  Spojiti kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  5.       Krug
1 očica,  10 pdb,  2 spojena pdb, 7 pdb, 2 spojena pdb, 12 pdb, 2 spojena pdb, 7pdb, 2 spojena pdb, 2 pdb i spojite kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  6.       Krug
1 očica, 9 pdb, 2 spojena pdb, 6 pdb, 2 spojena pdb, 15 pdb, 2 spojena pdb, 6 pdb, spojite kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.  
  7.       (Ako je papučica još preniska i spada s pete, napravite još jedan krug poludvostrukih bodova da je povisite.)
  Odrežite nit i učvrstite čvor. Provucite ostatak niti kroz okolne očice da se prikrije.

  Za rist napravite cvijet :
  1.       Napravite početni prsten od lanca od 4 očice.
  2.       Krug
Jedna očica, 1 jednostavan bod u početni prsten, ( 3 očice+1 jdb) x5 i završite s lancem od 3 očice i kliznim bodom u prvi jdb s početka reda = 6 lanaca.
  3.       Krug
Jedna očica, potom u svaki prostor ispod lanca očica  napravite po 1 jdb + 1 očica + 3 db + 1 očica + 1 jdb i završite  kliznim bodom u prvi jdb  s početka reda . Okrenite. 
  4.       Krug
(1 jdb oko jdb iz 2. reda + lanac od 5 očica) x6 i završite kliznim bodom u prvi jdb s početka reda.
  5.       Krug
1 očica, potom u svaki prostor ispod lanca očica napravite po 1 jdb + 1 očica + 5 db+ 1 očica + 1 jdb i završite kliznim bodom u prvi jdb s početka reda.  Odrežite nit i učvrstite čvor. Provucite ostatak niti kroz okolne očice da se prikrije.
Odrežite nit i učvrstite čvor. Provucite ostatak niti kroz okolne očice da se prikrije.

Zašijte rubove latica cvijeta uz robove stopalice do visine koliko vam je potrebno da cipelica ne pada sa stopala. U pravilu bi trebalo biti dovoljno da su ušivene barem tri latice, ali možete i više zašiti ako sa 3 latice još spada s nožice. 

Korišteni bodovi:

Spojeni pdb (sužavanje poludvostrukog boda) – u biti se radi u sužavanju poludvostrukog boda, znači prebacit nit preko kukice, provučete kukicu kroz bod s prehodnog reda, prebacite ponovno nit preko kukice, provučete nit kroz bod i ostavite sve očice na kukici  (trebali bi imati tri namota preko kukice).  Ponovno prebacite nit preko kukice i provučete kukicu kroz slijedeći bod, prebacite nit preko kukice i provučete kroz bod (sada bi trebali imati 5 namota niti preko kukice). Prebacite nit preko kukice i provučete kroz svih 5 očica koje su na kukici.  Znači, u biti ste spojili 2 poludvostruka boda u jedan, odnosno suzili red za 1 pdb. 


Za sve one kojima se ne da stalno biti online, evo i mojih prvih pdf uputa, svaka konstruktivna kritika je i više nego dobrodošla za poboljšanje mojih uputa. 

Ipak su one tu da ih vi shvatite, ja ih već shvaćam pa su mi jasne i kad nisu najjasnije :-D
Upute u PDF formatu možete skinuti ovdje.



Primjedbe

  1. Veličina čoveka ogleda se ,između ostalog, i u tome koliko je spreman da žrtvuje svoje vreme kako bi podelio sa drugima ono što ume. Divno je što želite da pomognete i podelite sa ljudima ono što znate!
    Blog vam je divan a ja sam vas izabrala za Liebster blog award pa ako imate vremena za malu "igricu" i nagradicu svratite do mog bloga
    http://kreativnoubijanjevremena.blogspot.com
    Puno pozdrava
    Jelena

    OdgovoriIzbriši
  2. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hàng mỹ từ dịch vụ order hàng mỹ hay nhận mua nước hoa pháp từ website nổi tiếng hàng đầu nước Mỹ mua hàng ebay ship về VN uy tín, giá rẻ.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji . Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite. Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite. Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrst

Heklana uskršnja jaja

Sreeetan Uskrs svima! Ove godine je igrom slučaja došlo do toga da se kod nas jaja za promjenu nisu samo obojala nego smo ih i obukle! Svako jaje je dobilo svoju košaricu! Improvizirana su skroz tako da je svako potpuno jedinstveno. Ideja je sestrina (kao i većina košarica) ali nisam se ni ja dala pa ima i moje košarice, ali vam neću reći koje je čije....nek ostane uskršnja tajna:-) Kad smo ih sve stavile zajedno primijetile smo da imaju nešto i za reći :-))))

Tapestry crochet tehnika - heklovez?

Svima koji heklaju je jasno da koliko god znaju, ne znaju još ni polovicu o tom ručnom radu.  Varijacija na temu je toliko da se stalno iznova iznenadim šta se još može i kakvih sve tehnika ima. Sjećam se kad sam počela tek učiti i bila sam oduševljena sama sobom što sam naučila te osnovne bodove sama kombinirati i stvarati neke svoje uzorke.  I onda malo čovjek googla i resetira se jer vidi koliko smo svi zapravo mali sami za sebe i da negdje na nekom drugom meridijanu sjedi netko i hekla napamet čudesa koja ti sad prvi puta vidiš.  Tako sam ja nedavno, između ostalog, nabasala i na taj "tapestry crochet". Točnije sestra je nabasala i napunila mi inbox na Pinterestu, kako to obično biva s njom. Ona se navuče i spama me, pa onda i ja moram probati, i evo nas oboje navučene na tapestry crochet.  Ne znam kako bih ga prevela, nije tapiserijski da idemo doslovno, nije ni vez, ali meni nekako estetski više sjeda heklovez. Ako netko zna kako se stvarno zove na ovom podne