Preskoči na glavni sadržaj

Tapestry crochet tehnika - heklovez?

Svima koji heklaju je jasno da koliko god znaju, ne znaju još ni polovicu o tom ručnom radu. 
Varijacija na temu je toliko da se stalno iznova iznenadim šta se još može i kakvih sve tehnika ima.
Sjećam se kad sam počela tek učiti i bila sam oduševljena sama sobom što sam naučila te osnovne bodove sama kombinirati i stvarati neke svoje uzorke. 
I onda malo čovjek googla i resetira se jer vidi koliko smo svi zapravo mali sami za sebe i da negdje na nekom drugom meridijanu sjedi netko i hekla napamet čudesa koja ti sad prvi puta vidiš. 

Tako sam ja nedavno, između ostalog, nabasala i na taj "tapestry crochet". Točnije sestra je nabasala i napunila mi inbox na Pinterestu, kako to obično biva s njom. Ona se navuče i spama me, pa onda i ja moram probati, i evo nas oboje navučene na tapestry crochet. 
Ne znam kako bih ga prevela, nije tapiserijski da idemo doslovno, nije ni vez, ali meni nekako estetski više sjeda heklovez. Ako netko zna kako se stvarno zove na ovom podneblju ta tehnika, slobodno me obrazujete :).

Kako god se zvala, ta tehnika je meni idealna za ove ljetne mjesece. 
Obzirom da mi je nekako savršena za neke torbice, za futrole za mobitele, za tablete i tako. Najbolje mi ispada s koncima, bude čvrsto jer se vuku po dvije niti, bod je jednostavan i onda se samo zaigrate s uzorkom. 
A njih na Pinterestu ima... pa recimo da, šta god vam se prohtje, nekom se već prije prohtjelo i napravio je shemu, kako se meni čini :)
A ima i programa u kojima sami tu shemu možete napraviti prema slici. Nema šta nema!

Dakle, ono sa čime smo se mi zagirale su neki retro uzroci, malo marokanskog i još ponešto ovako, za dušu:

Svakako preporučam da se okušate, stvarno nije problem, treba vam samo znanje osnovnog štapića ili jednostavnog boda (single stitch) i malo spretnosti za vuči dvije niti kroz cijeli rad i izmijenjivati boje. 
Kako je svima uvijek lakše uz neki video, možete si pomoći sa ovim: 


ili 


Dok i sama ne napravim koji video tutorial 😁😁😁. 
Vjerojatno u trenutku kad će video tutoriali biti već old school, ali nema veze. 
Bitno je da se ne prestane sanjati 😉

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Cvijetne šetalice - upute za heklanje

  Budući da je došlo vrijeme za sjedenje u kući gledanje kiše kako pada, došlo je i vrijeme uputa za heklanje. Pa na zahtjev "publike" evo jednih novijih šetalica za male "nosilice".   Šetalice su duge 7,5 cm i visoke 2cm, rađene kukicom 3,5mm, merceriziranim koncem Helena od Unitasa, u boji ciklame za stopalicu i bež za svijet na ristu.      Stopalica:   1.          Početni lanac od 11 očica.   2.        Krug U 3 očicu od kukice napraviti 1 poludvostruki bod, zatim 7 poludvostrukih bodova (pdb), 6 pdb u zadnju očicu lanca (odnosno prvu, s početka reda). Dalje se nastavlja po stražnjo strani početnog lanca: 7 pdb, 5 pdb u zadnju očicu i spojiti kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.   3.        Krug 1 očica (uvijek na početku reda ),  8 pdb, (2 pdb u sljedeći  bod + 1 pdb u sljedeći) x5,  8 pdb u sljedećih 8 bodova, (2 pdb u sljedeći bod +1 pdb u sljedeći) x5,  spoji kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.   4.       

Sunčana haljinica i šeširić

Trenutno moja omiljena Barbie haljinica! Čak i ne znam što da više o njoj napišem jer mislim da je svaki komentar s moje strane suvišan, obzirom da sam potpuno pristrana :-) Zato i neću dalje duljiti nego prepuštam vama da prosudite koliko je kome lijepa ili nije.  Samo još moram zahvaliti sestri što je kupila ovako lijepu žutu boju (makar sebi, pa sam je morala ukrast) koja je sama po sebi bila inspiracija.  Konac je ponovno Unitasov, ovaj put merceriziran, a kukica 3,5 mm. Bod je jednostavan po cijeloj duljini žute boje, a podusknja i rub izreza bijele boje su sa standardnim uzorkom školjkica.