Preskoči na glavni sadržaj

Tapestry crochet tehnika - heklovez?

Svima koji heklaju je jasno da koliko god znaju, ne znaju još ni polovicu o tom ručnom radu. 
Varijacija na temu je toliko da se stalno iznova iznenadim šta se još može i kakvih sve tehnika ima.
Sjećam se kad sam počela tek učiti i bila sam oduševljena sama sobom što sam naučila te osnovne bodove sama kombinirati i stvarati neke svoje uzorke. 
I onda malo čovjek googla i resetira se jer vidi koliko smo svi zapravo mali sami za sebe i da negdje na nekom drugom meridijanu sjedi netko i hekla napamet čudesa koja ti sad prvi puta vidiš. 

Tako sam ja nedavno, između ostalog, nabasala i na taj "tapestry crochet". Točnije sestra je nabasala i napunila mi inbox na Pinterestu, kako to obično biva s njom. Ona se navuče i spama me, pa onda i ja moram probati, i evo nas oboje navučene na tapestry crochet. 
Ne znam kako bih ga prevela, nije tapiserijski da idemo doslovno, nije ni vez, ali meni nekako estetski više sjeda heklovez. Ako netko zna kako se stvarno zove na ovom podneblju ta tehnika, slobodno me obrazujete :).

Kako god se zvala, ta tehnika je meni idealna za ove ljetne mjesece. 
Obzirom da mi je nekako savršena za neke torbice, za futrole za mobitele, za tablete i tako. Najbolje mi ispada s koncima, bude čvrsto jer se vuku po dvije niti, bod je jednostavan i onda se samo zaigrate s uzorkom. 
A njih na Pinterestu ima... pa recimo da, šta god vam se prohtje, nekom se već prije prohtjelo i napravio je shemu, kako se meni čini :)
A ima i programa u kojima sami tu shemu možete napraviti prema slici. Nema šta nema!

Dakle, ono sa čime smo se mi zagirale su neki retro uzroci, malo marokanskog i još ponešto ovako, za dušu:

Svakako preporučam da se okušate, stvarno nije problem, treba vam samo znanje osnovnog štapića ili jednostavnog boda (single stitch) i malo spretnosti za vuči dvije niti kroz cijeli rad i izmijenjivati boje. 
Kako je svima uvijek lakše uz neki video, možete si pomoći sa ovim: 


ili 


Dok i sama ne napravim koji video tutorial 😁😁😁. 
Vjerojatno u trenutku kad će video tutoriali biti već old school, ali nema veze. 
Bitno je da se ne prestane sanjati 😉

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji . Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite. Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite. Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrst

Heklana uskršnja jaja

Sreeetan Uskrs svima! Ove godine je igrom slučaja došlo do toga da se kod nas jaja za promjenu nisu samo obojala nego smo ih i obukle! Svako jaje je dobilo svoju košaricu! Improvizirana su skroz tako da je svako potpuno jedinstveno. Ideja je sestrina (kao i većina košarica) ali nisam se ni ja dala pa ima i moje košarice, ali vam neću reći koje je čije....nek ostane uskršnja tajna:-) Kad smo ih sve stavile zajedno primijetile smo da imaju nešto i za reći :-))))