30. pro 2010.

Cvijet - upute za heklanje
Eto stižu i upute za veliki cvijet s kapice!
Možete koristiti koju god veličinu kukice želite ovisno o tome koliki cvijet želite. Logično, što je veća kukica veći će vam biti cvijet.Ja sam za ovaj cvijet na slici koristila kukicu od 5 mm.

  1. Napravite početni prsten od lanca od 4 petlje.
  2. Jedna petlja, 1 jednostavan bod u početni prsten, 3 petlje+1 jednostavan bod napravite ukupno 5 puta i završite s lancem od 3 petlje i kliznim bodom u prvi jednostavan bod na početku reda = 6 lanaca.
  3. Jedna petlja, potom u svaki prostor lanca napravite 1 jednostavan bod + jedna petlja + 3 dvostruka boda + 1 petlja + 1 jednostavan bod i završite sa 1 kliznim bodom u prvi jednostavan bod s početka red . Okrenite rad. 
  4. Napravite 1 jednostavan bod oko jednostavnog boda iz 2. reda + lanac od 5 petlji ukupno 6 puta i završite kliznim bodom u pri jednostavan bod s početka reda.
  5. Jedna petlja, potom u svaki prostor lanca napravite po 1 jednostavan bod + 1 petlja + 5 dvostrukih bodova + 1 petlja + 1 jednostavan bod i završite kliznim bodom u prvi jednostavan bod s početka reda.
  6. Napravite 1 jednostavan bod oko jednostavnog boda iz  4. reda + lanac od 6 petlji ukupno 6 puta i završite kliznim bodom u prvi jednostavan bod s početka reda.
  7.  Jedna petlja, a potom u svaki prostor lanca po 1 jednostavan bod + 1 petlja +  dvostruki bod + 5 trostrukih bodova + 1 dvostruki bod + 1 petlja + 1 jednostavan bod i završite kliznim bodom u prvi jednostavan bod s početka reda.
  8. Jedan jednostavan bod oko jednostavnog boda iz 6. reda, lanac od 7 petlji napravite ukupno 6 puta i završite kliznim bodom u prvi jednostavan bod s početka reda.
  9. Jedna petlja, potom u svaki prostor lanca po 1 jednostavan bod + 1 petlja + 1 dvostruki bod + 3 trostruka boda + 1 petlja + 3 trostruka boda + 1 dvostruki bod + 1 petlja + 1 jednostavan bod i završite kliznim bodom u prvi jednostavan bod s početka reda.
  10. Odrežite nit i učvrstite.
Možete stati i na 7. Ili 5. redu ako želite manje slojevit cvijet.  Isto tako možete nastaviti po istom principu i tako dodati još koji sloj.


26. pro 2010.

Zimska kapica s cvijetom - upute za heklanje

Veličina kukice 5 m

Savjet: 
- svaki krug započnite lancem od 3 petlje (=1 dvostruki bod), a završavajte ga kliznim bodom u treću petlju lanca s početka kruga.
- svaki krug s jednostavnim bodovima započnite jednom petljom lanca i završite kliznim bodom u tu petlju.

Savjet za skraćivanje
- provucite kukicu kroz petlju boda s prethodnog reda i provucite nit kroz nju (2 petlje na kukici), provucite kukicu kroz cljedeći bod i provucite nit (3 petlje na kukici) te provucite nit kroz sve tri petlje na kukici

1. Napravite početni lanac od 4 petlje i spojite ga u krug kliznim bodom u prvu petlju lanca.
2. U krug napravite 8 dvostrukih bodova (vidi upute za izradu početnog kruga za pomoć).
3. Radite po 2 dvostruka boda u svaki bod s prijašnjeg reda
4. Radite po 1 dvostruki bod u prvi pa 2 dvostruka boda u sljedeći bod kroz cijeli krug
5. Radite po 1 dvostruki bod u prva dva pa 2 dvostruka boda u sljedeći bod kroz cijeli krug
6. Radite po 1 dvostruki bod u prva 3 pa 2 dvostruka boda u sljedeći bod kroz cijeli krug
7. Radite po 1 dvostruki bod u prva 4 pa 2 dostruka boda u sljedeći bod kroz cijeli krug 
8. Radite po 1 dvostruki bod u prvih 5 bodova pa 2 dvostruka boda u sljedeći bod kroz cijeli

(Ja sam na ovom dijelu stala za dotičnu kapicu promjera 58 cm, ako trebate veću kapicu napravite još koji red po istom principu kao i gore = dodajte po jedan dvostruki bod više u prvim bodovima, dakle idući krug u prvih 6 bodova po jedan pa u sljedeći po 2 boda itd.)
crno-bijela verzija

9. U sljedećem redu skratite krug za 2 dvostruka boda tako da na jednakim razmacima u krugu spojite dva puta dva dvostruka boda u jedan (vidi savjet za skraćivanje)

(Odavde sam ja za dotičnu kapicu promijenila boju u lila)
10. Sljedeći  krug radite po 1 dvostruki bod u svaki dvostruki bod s prethodnog reda
11. Sljedeći krug radite po 1 dvostruki bod u prvih 5 dvostrukih bodova pa 2 dvostruka boda u sljedeći bod kroz cijeli krug
12. Sljedeći  krug radite po 1 dvostruki bod u svaki dvostruki bod s prethodnog reda

(Odavde ja ponovno mijenjam boju, natrag u crnu)
13 -17. Sljedećih 5 redova nastavite raditi po 1 dvostruki bod u svaki dvostruki bod s prethodnog reda.
(U ovom dijelu možete probati kapicu pa produljiti još koji red ako vam se čini prekratka ili pak skratiti za koji red ako vam je preduga)

18. Sljedeći red radite po jedan jednostavan bod u svaki dvostruki bod s prethodnog reda.
19 -20. Zadnja dva reda radite po jedan jednostavan bod u svaki bod s prethodnog reda ali samo kroz stražnju petlju boda s prethodnog reda (ne kroz obje petlje).
(Za zadnja dva reda sam ja ponovno promijenila u lila boju)

Upute za cvijet stižu......

Traka s veeeeelikom mašnom

Moje najnovije umjetničko dijelo....
Inspired by Rina
Made by me

25. pro 2010.

SRETAN SRETAN BOŽIĆ BOŽIĆ!!

Sretan i prekrasan Božić želim svima! Da bude bijeli ako hoćete bijeli, da bude topao ako vam je tako draže, da su voljeni s vama, da imate koga zagrlit i poljubit kad osjetite potrebu da se grlite i ljubite, da zdravlja ne nedostaje ni vama ni vama bliskima, a ni onima koji su malo dalje....
Smijte se, budite dobri prema drugima makar vam se to nekad činilo gotovo nemogućim.
Ne dozvolite negativnoj energiji i negativnim ljudima da vas nađu. 
Nađite vi ono što volite, posvetite se tome i nemojte izgubiti fokus.... Pozitivna energija privlači pozitivnu energiju...budite pozitivni i pomozite si...
Volite...volite stalno....volite puno....volite sve

15. pro 2010.

Heklanje početne „kockice“ ilitiga četvrtastog oblika

Osobno se još nisam zabavljala sa nečim gdje treba počet s četvrtastim oblikom, većinom se držim kruga ili običnog lanca, ali obzirom da sam već stavila objašnjenje kruga, ne bi bilo fer da ovu krasnu kockicu zapostavim.
Ako se nađe netko s dobrom idejom za koju će trebat ova početna kockica, svaka je dobrodošla!

Kockica od dvostrukih bodova

Napravite početni prsten od lanca od 6 petlji.
Napravite lanac od 3 petlje (broji se kao prvi dvostruki bod) tako da kukicu provučete kroz centar prstena, potom isto tako 2 dvostruka boda, pa lanac od 3 petlje, pa 3 dvostruka boda, pa lanac od 3 petlje, i tako po 3 dvostruka boda + 3 petlje još dvaput pa završite kockicu s kliznim bodom u 3 petlju početnog lanca.

Varijacija kockice od dvostrukih bodova

Napravite početni prsten kao kod prethodne kockice. Lanac od tri petlje, 3 dvostruka boda kroz prsten, lanac od 2 petlje za kut, pa 4 dvostruka boda u prsten, pa lanac od 2 petlje za kut i tako po 4 dvostruka boda + lanac od 2 petljejoiš dvaput pa završite kockicu kliznim bodom u 3 petlju lanca s početka reda.

File kockica od dvostrukih bodova

Napravite početni prsten od lanca od 12 petlji. Lanac od 3 petlje i 3 dvostruka boda kroz prsten, lanac od 5 petlji za kut, pa 3 puta 4 dvostruka boda kroz prsten + lanac od 5 petlji. Završite kliznim bodom u treću petlju lanca s početka reda.


Još jedna varijacija kockice od dvostrukih bodova

Napravite početni bod od 13 petlji lanca, potom napravite još 5 petlji lanca te potom dvostruki bod u četvrtu petlju početnog lanca, lanac od 3 petlje, pa okrenite rad i provucite kukicu ispod upravo napravljanog dvostrukog boda i napravite 2 dvostruka boda preko njega (prvotni dvostruki bod je kao baza ova dva nova boda).

Napravite dvostruki bod u istu petlju lanca početog prstena u kojem je i onaj prvotni dovostruki bod da završite blok bodova. Potom napravite lanac od 2 petlje, preskočite sljedeće 2 petlje lanca početnog prstena, dvostruki bod u sljedeću petlju početnog prstena, pa potom lanac od 3 petlje. Okrenite rad i provucite kukicu ispod zadnje napravljenog dvostrukog boda i napravite 2 dvostruka boda preko njega kao i prije.

Ponovite prethodni odlomak još dvaput i završite kliznim bodom u treću petlju lanca s početka (prvi lanac od 5 petlji).

Heklanje početnog kruga

Mnoge se stvari počinju heklati iz početnog kruga, odnosno prstena. Primjerice, u ovo zimsko vrijeme veoma popularne kape, ali i neke papučice, tabletići za stolove, gotovo svi cvijetovi i sl. Pa eto kratkih uputa kako napraviti taj početni krug.

Prvi način:

Počnite s lancem koje god duljine želite ili trebate. Da bi ga spojili u krug provucite kukicu kroz prvu petlju lanca, prebacite vunu preko nje i provucite tu vunu kroz obje petlje na kukici – to se zove spajanje kliznim bodom.
Sada imate temeljni lanac za središnji krug/prsten.
Dalje napravite lanac od jedne petlje, potom jedan jednostavan bod tako da kroz centar, odnosno rupu kruga/prstena provučete vunu i potom završite kao običan jednostavan bod. Nastavite raditi jednostavne bodove kroz centar dok ne dobijete željen broj bodova. Obično vam dovoljan broj za puni prsten bude jedan i pol puta više bodova od petlji na početnom lancu.
Posljednji jednostavan bod spojite u prvu petlju lanca s početka reda kliznim bodom kako bi završili prvi krug.
korak 1
korak 2Drugi način:

Držeći nit vune palcem i kažiprstom jedne ruke, drugom omotajte klupko preko prstiju prema gore, preko stražnje strane ruke i natrag do palca kao što je prikazano na slici 1.
slika 2
slika 1
Kukicu stavite kroz taj krug i prebacite nit preko nje (slika 2).
Provucite kukicu s vunom natrag kroz krug i napravite lanac od jedne petlje. 
Dalje radite jednostavne bodove kao i kod prvog načina, dakle tako da kroz centar, odnosno rupu kruga/prstena provučete vunu i potom završite kao običan jednostavan bod. Nastavite raditi jednostavne bodove kroz centar dok ne dobijete željen broj bodova pa stegnite prsten tako da povučete kraj niti i završite kliznim bodom u petlju lanca s početka reda.


gotov krug/prsten

slika 3
slika 4