15. pro 2010.

Heklanje početnog kruga

Mnoge se stvari počinju heklati iz početnog kruga, odnosno prstena. Primjerice, u ovo zimsko vrijeme veoma popularne kape, ali i neke papučice, tabletići za stolove, gotovo svi cvijetovi i sl. Pa eto kratkih uputa kako napraviti taj početni krug.

Prvi način:

Počnite s lancem koje god duljine želite ili trebate. Da bi ga spojili u krug provucite kukicu kroz prvu petlju lanca, prebacite vunu preko nje i provucite tu vunu kroz obje petlje na kukici – to se zove spajanje kliznim bodom.
Sada imate temeljni lanac za središnji krug/prsten.
Dalje napravite lanac od jedne petlje, potom jedan jednostavan bod tako da kroz centar, odnosno rupu kruga/prstena provučete vunu i potom završite kao običan jednostavan bod. Nastavite raditi jednostavne bodove kroz centar dok ne dobijete željen broj bodova. Obično vam dovoljan broj za puni prsten bude jedan i pol puta više bodova od petlji na početnom lancu.
Posljednji jednostavan bod spojite u prvu petlju lanca s početka reda kliznim bodom kako bi završili prvi krug.
korak 1
korak 2Drugi način:

Držeći nit vune palcem i kažiprstom jedne ruke, drugom omotajte klupko preko prstiju prema gore, preko stražnje strane ruke i natrag do palca kao što je prikazano na slici 1.
slika 2
slika 1
Kukicu stavite kroz taj krug i prebacite nit preko nje (slika 2).
Provucite kukicu s vunom natrag kroz krug i napravite lanac od jedne petlje. 
Dalje radite jednostavne bodove kao i kod prvog načina, dakle tako da kroz centar, odnosno rupu kruga/prstena provučete vunu i potom završite kao običan jednostavan bod. Nastavite raditi jednostavne bodove kroz centar dok ne dobijete željen broj bodova pa stegnite prsten tako da povučete kraj niti i završite kliznim bodom u petlju lanca s početka reda.


gotov krug/prsten

slika 3
slika 4
Nema komentara:

Objavi komentar