Preskoči na glavni sadržaj

Cvjetić - upute za heklanje

Vrijeme je da stavim i upute za heklanje malo drugačijeg cvjetića od onog s kapice. Ovaj je manji i nešto ga je lakše napravit, odnosno brže je gotov. Isti cvjetić je i na antiknim i na crnim rukavicama, samo sam na antiknim heklala cijeli cvijet  istom, zlatnom vunom, a na crnim rukavicama sam sredinu cvijeta heklala crnom vunom, a latice svjetlucavom bijelo-lila vunom.


Heklanje sredine cvijeta:
Napravite lanac od 4 petlje i kliznim bodom u prvu petlju spojite u početni krug.
Napravite lanac od 3 petlje pa klizni bod kroz početni krug ukupno 5 puta.
Klizni bod kroz prostor ispod prvog lanca od 3 petlje, (1 petlja, 3 polu-dvostruka boda kroz prostor ispod prvog lanca od 3 petlje, 1 petlja, klizni bod u isti prostor, klizni bod kroz sljedeću jednu petlju), ponovite bodove u zagradi ukupno 5 puta.
U sredinu latice napravite lanac od 4 petlje pa klizni bod kroz sredinu latice, ponavljajte kroz cijeli krug i spojite na početku.

Heklanje latica:
Klizni bod kroz prostor ispod lanca od 4 petlje, lanac od 6  petlji  (možete napraviti koliko god visok lanac hoćete), 7 dugačkih polu-dvostrukih bodova tako da povlačite onoliko visoko koliko vam je visok lanac). Ponavljajte do kraja runde, spojite kliznim bodom u početnu petlju. 
Odrežite nit i učvrstite i cvjetić je gotov.

Cvjetić će biti veći/manji što je vuna deblja/tanja ili što više izvlačite polu-dvostruke bodove na laticama.
Oba cvijeta koja sam ja napravila (na antiknim i crnim rukavicama) su heklana kukicom 3,5 mm i cvjetići imaju promjer 5 cm.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Kapa s rebrastim rubom - upute za heklanje

Nisam mislila da će baš ova kapica bit toliko zanimljiva, ali budući da joj je gledanost veća od ostalih, vrijeme je da se pojave i njene upute, zar ne? Pa eto ja se potrudila i stavila ih.  Nadam se da nisam previše zakomplicirala, ali ako ima pitanja uvijek možete ostavit u komentaru, ili na mail ako vam je tako draže (kukicalica@gmail.com)


Veličina kukice 4 mm
Info za heklanje: svaki prvi bod u redu poludvostrukih bodova zamijenite lancem od 2 petlje, a završavajte ga jednim poludvostrukim bodom u drugu petlju lanca s početka prethodnog reda.
Info za skraćivanje: napravite jedan bod ali pričekajte s provlačenjem zadnje niti, pa napravite drugi bod i provucite zadnju nit kroz sve tri petlje na kukici
Rebrasti rub: Napravite lanac od 14 petlji. Red 1: po 1 poludvostruki bod u svaku petlju lanca počevši od treće petlje od kukice – 13 bodova. Red 2: Okrenite rad i nastavite sa po jednim polu-dvostrukim bodom u svaki bod s prethodnog reda ali uvijek samo kroz stražnju nit petlje (ne obje) = rebr…