2. velj 2011.

Cvjetić - upute za heklanje

Vrijeme je da stavim i upute za heklanje malo drugačijeg cvjetića od onog s kapice. Ovaj je manji i nešto ga je lakše napravit, odnosno brže je gotov. Isti cvjetić je i na antiknim i na crnim rukavicama, samo sam na antiknim heklala cijeli cvijet  istom, zlatnom vunom, a na crnim rukavicama sam sredinu cvijeta heklala crnom vunom, a latice svjetlucavom bijelo-lila vunom.


Heklanje sredine cvijeta:
Napravite lanac od 4 petlje i kliznim bodom u prvu petlju spojite u početni krug.
Napravite lanac od 3 petlje pa klizni bod kroz početni krug ukupno 5 puta.
Klizni bod kroz prostor ispod prvog lanca od 3 petlje, (1 petlja, 3 polu-dvostruka boda kroz prostor ispod prvog lanca od 3 petlje, 1 petlja, klizni bod u isti prostor, klizni bod kroz sljedeću jednu petlju), ponovite bodove u zagradi ukupno 5 puta.
U sredinu latice napravite lanac od 4 petlje pa klizni bod kroz sredinu latice, ponavljajte kroz cijeli krug i spojite na početku.

Heklanje latica:
Klizni bod kroz prostor ispod lanca od 4 petlje, lanac od 6  petlji  (možete napraviti koliko god visok lanac hoćete), 7 dugačkih polu-dvostrukih bodova tako da povlačite onoliko visoko koliko vam je visok lanac). Ponavljajte do kraja runde, spojite kliznim bodom u početnu petlju. 
Odrežite nit i učvrstite i cvjetić je gotov.

Cvjetić će biti veći/manji što je vuna deblja/tanja ili što više izvlačite polu-dvostruke bodove na laticama.
Oba cvijeta koja sam ja napravila (na antiknim i crnim rukavicama) su heklana kukicom 3,5 mm i cvjetići imaju promjer 5 cm.


Nema komentara:

Objavi komentar