Preskoči na glavni sadržaj

Cvjetić - upute za heklanje

Vrijeme je da stavim i upute za heklanje malo drugačijeg cvjetića od onog s kapice. Ovaj je manji i nešto ga je lakše napravit, odnosno brže je gotov. Isti cvjetić je i na antiknim i na crnim rukavicama, samo sam na antiknim heklala cijeli cvijet  istom, zlatnom vunom, a na crnim rukavicama sam sredinu cvijeta heklala crnom vunom, a latice svjetlucavom bijelo-lila vunom.


Heklanje sredine cvijeta:
Napravite lanac od 4 petlje i kliznim bodom u prvu petlju spojite u početni krug.
Napravite lanac od 3 petlje pa klizni bod kroz početni krug ukupno 5 puta.
Klizni bod kroz prostor ispod prvog lanca od 3 petlje, (1 petlja, 3 polu-dvostruka boda kroz prostor ispod prvog lanca od 3 petlje, 1 petlja, klizni bod u isti prostor, klizni bod kroz sljedeću jednu petlju), ponovite bodove u zagradi ukupno 5 puta.
U sredinu latice napravite lanac od 4 petlje pa klizni bod kroz sredinu latice, ponavljajte kroz cijeli krug i spojite na početku.

Heklanje latica:
Klizni bod kroz prostor ispod lanca od 4 petlje, lanac od 6  petlji  (možete napraviti koliko god visok lanac hoćete), 7 dugačkih polu-dvostrukih bodova tako da povlačite onoliko visoko koliko vam je visok lanac). Ponavljajte do kraja runde, spojite kliznim bodom u početnu petlju. 
Odrežite nit i učvrstite i cvjetić je gotov.

Cvjetić će biti veći/manji što je vuna deblja/tanja ili što više izvlačite polu-dvostruke bodove na laticama.
Oba cvijeta koja sam ja napravila (na antiknim i crnim rukavicama) su heklana kukicom 3,5 mm i cvjetići imaju promjer 5 cm.


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Tapestry crochet tehnika - heklovez?

Svima koji heklaju je jasno da koliko god znaju, ne znaju još ni polovicu o tom ručnom radu.  Varijacija na temu je toliko da se stalno iznova iznenadim šta se još može i kakvih sve tehnika ima. Sjećam se kad sam počela tek učiti i bila sam oduševljena sama sobom što sam naučila te osnovne bodove sama kombinirati i stvarati neke svoje uzorke.  I onda malo čovjek googla i resetira se jer vidi koliko smo svi zapravo mali sami za sebe i da negdje na nekom drugom meridijanu sjedi netko i hekla napamet čudesa koja ti sad prvi puta vidiš. 
Tako sam ja nedavno, između ostalog, nabasala i na taj "tapestry crochet". Točnije sestra je nabasala i napunila mi inbox na Pinterestu, kako to obično biva s njom. Ona se navuče i spama me, pa onda i ja moram probati, i evo nas oboje navučene na tapestry crochet.  Ne znam kako bih ga prevela, nije tapiserijski da idemo doslovno, nije ni vez, ali meni nekako estetski više sjeda heklovez. Ako netko zna kako se stvarno zove na ovom podneblju ta te…

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…