7. velj 2011.

Puff bod

Da mi e-amalia ne čeka predugo napravila sam brzinske upute za puff bod (ne znam kako drukčije da ga zovem jer još nisam našla zgodniji prijevod za puff od same riječi puff, pa neka ostane). 
Poslušala sam i savjet za nazive pa u zagradu dodala te "starije" nazive, ali obzirom da ih ja sama ne znam sve svaki prijedlog je dobrodošao!


Puff bod je zapravo hrpa polu-dvostrukih bodova (štapića) namotanih oko kukice za heklanje kroz koje se na kraju provuče nit. 

Ili nešto detaljnije:
1. korak - Prebacite nit preko kukice kao kad radite standardni polu-dvostruki bod (štapić) = 2 petlje (navoja) na kukici
2. korak - Provucite kukicu kroz bod s prethodnog reda, zakačite nit kukicom i provucite kroz bod s prethodnog reda = 3 petlje (navoja) na kukici
3. korak - Ponovno prebacite nit preko kukice i provucite kukicu kroz bod s prethodnog reda = 5 petlji (navoja) na kukici
4. korak - Ponovno prebacite nit preko kukice i provucite kukicu kroz bod s prethodnog reda = 7 petlji (navoja) na kukici
5. korak - Provucite nit kroz svih 7 petlji. 

6. korak - Napravite jednostavan bod (štapić) - ovaj korak je opcionalan, obično se dodatno navodi u uputama za heklanje jer puff bod završava  s 5. korakom.


Žao mi je što slika nije nešto jasnija, ali uz detaljne upute iznad mislim da će ipak poslužiti svrsi. Ovo je dakle prikaz petog koraka kada se provlači nit kroz svih 7 petlji (navoja) na kukici za heklanje, odnosno zadnjeg koraka puff boda (štapića)

Šesti korak, jednostavan bod (štapić) koristim uvijek kada hoću raditi puff bod (štapić), preko puff boda (štapića) jer mi je tako jednostavnije. Ako planirate u sljedećem redu raditi puff bod (štapić) u prostor između bodova (štapića) s prethodnog reda, ne treba vam šesti korak, možete samo završiti na petom.

Broj komentara: 5:

 1. Hvala,shvatila, upute super,i pomogli su štapići i navoji, navika. Zapravo,bez njih klizni bod prvo prevedem u slip st., pa onda bez navoja, i tako redom dok ne stvorim prijevod. Ovdje zamisli smajlića koji se zahvaljuje!

  OdgovoriIzbriši
 2. Evo mi kaže mama da su u njihovo vrijeme ovo zvali bobice! Eto imamo prijevod!

  OdgovoriIzbriši
 3. Ja sam mislila da su bobice ono kad napraviš u isti bod 5 dvostrukih bodova koje ne dovršiš nego uvijek zadržiš zadnju nit na kukici pa nakon pete provučeš nit kroz sve. Jako su slični, al opet drukčije ispada. Ovaj puff bod je ko kuglica za sebe, a ta bobica (ili boble)izgleda ko ispupčenje na uzorku.

  OdgovoriIzbriši
 4. Nekoliko štapića završiti s jednom petljom koristim kad hoću napraviti listić, a bobice su okrugle i pufaste. Ovaj naziv je još od moje pranone koja se rodila 1890., srećom je dovoljno dugo živjela da i ja nešto naučim. Danas uglavnom učim brojeći štapiće iz zbirke njenih radova. Hoću reći ovo nije prijevod, nego su tako nekad none tako zvale taj punat.Ili ti otkrivamo na netu stvari koje su nonama bile normala.

  OdgovoriIzbriši
 5. Hehe, pa ja mislim da je to i poanta ručnih radova....da se prenose s koljena na koljeno i ostaju za naše potomke.
  Moja baka je manje heklala a više radila našu famoznu lepoglavsku čipku i je dok sestra imala dovoljno živaca da to nauči dok je bila mala, ja sam imala drugog posla (prvenstveno u pijesku :-))). Sad mi je malo žao, al opet, ja sam se primila heklanja pa da i ja ostavim nešt iza sebe.

  OdgovoriIzbriši