Preskoči na glavni sadržaj

Papučice s cvijetom na ristu - upute za heklanje

Ove fiiine damske papučice sam naheklala kao poklon i sad mi je žao što nisam odmah i sebi jedne, ali bit će još prilika!
Papučice ko papučice, vuna ko vuna, al ovaj cvijet na ristu im baš daje neki elegantan štih.
U nastavku prilažem upute za njihovu izradu, i dok se ja bacam na nove projekte nadam se da će ih netko iskoristi napraviti jedne ovakve, a bilo bi mi drago i da se javi i priloži i slikicu!


Veličina kukice 3,5 mm
Veličina papučice 35/37 - 38/40 - 41/43
Duljina stopala 22-24-27 cm
Savjet za skraćivanje - Napravite jednostavan bod, ali pričekajte sa provlačenjem zadnje niti (na kukici ostaju 2 petlje), napravite sljedeći jednostavan bod pa zadnju nit provucite kroz sve 3 niti na kukici - skraćeno za jedan bod.
Prvo radite kvadrat s cvijetom pa tek onda ostatak papučice.
Prvo napravite lanac od 6 petlji i spojite kliznim bodom u prvu petlju lanca tako da napravite prsten.
1 red: (1 jednostavni bod u prsten, lanac od 3), ponovite zagrađeno ukupno 3 puta, te završite jednim kliznim bodom u prvi jednostavni bod s početka reda - dobjete 3 petlje lanaca.
2 red: u svaku petlju lanca napravite jedan jednostavan bod, 3 dvostruka boda, jedan jednostavan bod - 3 lista. Okrenite komad i sljedeći red radite odostraga.
3 red:    
- lanac od jedne petlje, 1 jednostavan bod oko prvog jednostavnog boda iz prvog reda,
- lanac od 4 petlje, 1 jednostavan bod pri dnu drugog dvostrukog boda na prvom listu iz drugog reda,
- lanac od 4 petlje, 1 jednostavan bod oko drugog jednostavnog boda iz prvog reda,
- lanac od 4 petlje, 1 jednostavan bod pri dnu drugog dvostrukog boda  na drugom listu,
- lanac od 4 petlje, 1 jednostavan bod oko trećeg jednostavnog boda s prvog reda,
- lanac od 4 petlje, 1 jednostavan bod pri dnu drugog dvostrukog boda na trećem listu iz drugog reda,
- lanac od 4 petlje, 1 klizni bod u prvu petlju lanca s početka reda = 6 petlji lanca.
Okrenite komad i sljedeći red radite s prednje strane.
4 red: U svaku petlju lanca napravite 1 jednostavan bod, 5 dvotrukih bodova i 1 jednostavan bod = 6 listova. Okrenite komad i sljedeći red radite sa stražnje strane.
5 red
- lanac od jedne petlje, 1 jednostavan bod u prvi jednostavni bod iz trećeg reda, lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod pri dnu prvog dvostrukog boda na prvom listu iz drugog reda
- lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod pri dnu trećeg dvostrukog boda na prvom listu iz drugog reda
- lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod u drugi jednostavan bod iz prvog reda
- lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod pri dnu prvog dvostrukog boda na drugom listu iz drugog reda
- lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod pri dnu trećeg dvostrukog boda na drugom listu iz drugog reda.
- lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod pri dnu prvog dvostrukog boda na trećem listu iz drugog reda
- lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod pri dnu trećeg lista iz drugog reda
 - lanac od 10 petlji, 1 klizni bod u prvu petlju lanca s početka reda = 8 petlji lanca.
Okrenite komad i završite ga s prve strane.
6 red: 1 klizni bod u svaki od prvih 5 petlji prvog lanca (lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod u sljedeću petlju, lanac od 5 petlji, 1 jednostavan bod u sljedeću lančanu petlju), ponovite zagrađeno ukupno 3 puta, završite sa lancem od 10 petlji, 1 jednostavnim bodom u sljedeću lančanu petlju, lanac od 5 petlji i 1 klizni bod u 5 klizni bod s početka reda.
7 red: lanac od 3 petlje (=1 dvostruki bod), 4 dvostruka boda u prvoj lančanoj petlji, lanac od 3 petlje, 5 dvostrukih bodoca u istu lančanu petlju (lanac od 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeću lančanu petlju, lanac od 2 petlje, 5 dvostrukih bodova u sljedeću lančan u petlju, lanac od 3 petlje, 5 dvostrukih bodova u istoj lančanoj petlji), ponovite zagrađeno ukupno 3 puta, lanac od 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedećoj lančanoj petlji, lanac od 2 petlje i završite sa jednim kliznim bodom u trećoj petlji lanca s početka reda.
8 red: 1 jednostavan bod u svaki dvostruki i jednostavan bod, znači po cijeloj duljini = 72 jednostavna boda. Prerežite vunu i učvrstite kraj.

Ostatak papučice
Tabanica:
Napravite po jedan jednostavan bod u svaki jednostavan bod s jedne strane kvadrata (=18 jednostavnih bodova). Radite 1 jednostavan bod u svaki jednostavan bod naprijed natrag dok ne dobijete duljinu od 5-6-7 cm (ovisno o tome koji broj papučice radite).
Prerežite vunu i učvrstite kraj. Ponovite isto sa suprotne strane kvadrata. Kad dovršite obje strane, spojite ih na dnu stopala kroz vanjske petlje bodova.
Predio prstiju
Napravite jednostavan bod u svaki jednostavnom bod s jedne strane kvadrata i napravite 16-18-22 jednostavnih bodova duž stopala papučice = 34-36-40 jednostavnih bodova.
1-5 red: jednostavan bod u svaki jednostavan bod
6-10 red: skratite za 6 jednostavnih bodova ravnomjerno u svakom redu - pogledajte savjet za skraćivanje
Veličina 35/37 i 38/40 završava ovdje
Veličina 41/43:
11 red: skratite za 6 jednostavnih bodova = 4-6-4 jednostavnih bodova
Sve veličine: prerežite nit i učvrstite kraj.
Peta
Napravite 20-22-24 jednostavnih bodova na komadu stopala i 4 jednostavnih bodova sa svake strane na zadnjem kraju kvadrata = 28-30-32 jednostavna boda.
Radite jednostavne bodove napijed natrag, istovremeno od drugog reda povećavajte za jedan jednostavan bod na svakom drugom redu ukupno 3 puta = 34-36-38 jednostavnih bodova (povećavajte tako da napravite 2 jednostavna boda u jednom). Radite po jedan jednostavan bod dok papučica ne bude veličine 22-24-27 cm.
Savijte završetak pete i napravite red kliznih bodova kroz oba sloja. Prerežite nit i učvrstite kraj.Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Srce - upute za heklanje

Da imate što dodati na kapicu....


Lanac od 4 petlje. 3 trostruka boda, 3 dvostruka boda, lanac od 1 petlje, 1 trostruki bod, lanac od 1 petlje, 3 dvostruka boda, 3 trostruka boda, lanac od 2 petlje, klizni bod – sve to napravite u prvoj petlji lanca.
Lanac od 3 petlje, u prvi trostruki bod napravite jednostavan bod i 1 polu-dvostruki bod, u sljedeći bod napravite 3 polu-dvostruka boda, u sljedeći bod 2 polu-dvostruka boda, jednostavan bod u naredna 4 boda,  1 dvostruki bod u trostruki bod, lanac od 1 petlje, jednostavan bod u sljedeća 4 boda, 2 polu-dvostruka boda u sljedeći bod, 3 poludvostruka boda u sljedeći bod, poludvsotruki bod i jednostavan bod u sljedeći bod, lanac od 3 petlje i klizni bod u sredinu.
Lanac od 3 petlje, jednostavan bod u vrh lanca od 3 petlje s prethodnog reda, 2 jednostavna boda u sljedeći bod, jednostavan bod u sljedeći bod, 2 jednostavna boda u sljedeći bod, jednostavan bod u svaki sljedeći bod do vrha srca, napravite jednu petlju lanca za vrh, jednostavan bod u…