Preskoči na glavni sadržaj

Fancy kapica - upute za heklanje

Veličina kukice 4 mm

Info za heklanje: započnite svaki red dvostrukih bodova lancem od tri petlje i završite kliznim bodom u treću petlju lanca.

Red 1: lanac od 63 petlje. Počevši od druge petlje od kukice napravite po 1 jednostavan bod u svaku petlju lanca i okrenite.
Red 2-4: radite po 1 dvostruki  bod u jednostavan bod s početka reda.
Spojite kliznim bodom u krug i pazite da vam nije na kojem dijelu izokrenuta stazica.

Dalje se nastavlja uzorak kapice:
Red 1: 1 jednostavan bod u prvi jednostavan bod, preskočite 1 jednostavan bod, 3 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod (lanac od 3 petlje, preskočite 1 jednostavan bod, 1 jednostavan bod u sljedeći bod, preskočite 1 jednostavan bod, 3 dvostruka boda u sljedeći bod) ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od jedne petlje i okrenite.

Red 2-5: 1 jednostavan bod u prvi dvostruki bod, 3 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod, (lanac od 3 petlje, 1 jednostavan bod u prostor ispod lanca od 3 petlje s prethodnog reda, 3 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod), ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od jedne petlje i okrenite.

Red 6: 1 jednostavan bod u prvi dvostruki bod s prethodnog reda, 2 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod, (lanac od 2 petlje, 1 jednostavan bod u prostor ispod lanca od 3 petlje s prethodnog reda, 2 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod) ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od jedne petlje i okrenite.

Red 7-9: 1 jednostavan bod u prvi dvostruki bod s prethodnog reda, 2 dvostruka bodau sljedeći jednostavan bod, (lanac od 2 petlje, 1 jednostavan bod u u prostor ispod lanca od 2 petlje s prethodnog reda, 2 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod) ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od tri petlje i okrenite.

Red 10: lanac od 3 petlje kao prvi dvostruki lanac, 1 dvostruki bod u sljedeći dvostruki bod, 1 dvostruki bod u jednostavan bod, (po 1 dvostruki bod u sljedeća dva dvostruka boda, dvostruki bod u sljedeći jednostavan bod), ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od tri petlje i okrenite.

Red 11: (napravite po jedan dvostruki bod u svaki od sljedeća dva dvostruka boda tako da zadržavate na kukici zadnju petlju svakog boda, prebacite nit preko kukice i provucite kroz sve tri petlje) ponavljajte bodove u zagradi do zadnjeg boda.

Red 12: ponavljajte red 11 dok vam ne ostane 13 bodova. Odrežite nešto dulji kraj niti i učvrstite. Ostatak niti provucite iglom za vezenje ( ili bilo kakvom iglom ili kukicom s kojom možete) kroz preostale bodove, skupite ih čvrsto i učvrstite nit, pa odrežite.U rub (u red dvostrukih bodova, odnosno drugi red) provucite svilenu traku u razmacima po želji. Ja sam provlačila u razmacima od 4 boda ispod trake 2 boda iznad. 
Na kraju svežite lijepu mašnu i po želji je ušijte koncem da se ne miče ili odveže (prema potrebi ako vam je traka neposlušna i uporno se odvezuje).


Uživajte u svojoj novoj "fancy kapici"!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Kapa s rebrastim rubom - upute za heklanje

Nisam mislila da će baš ova kapica bit toliko zanimljiva, ali budući da joj je gledanost veća od ostalih, vrijeme je da se pojave i njene upute, zar ne? Pa eto ja se potrudila i stavila ih.  Nadam se da nisam previše zakomplicirala, ali ako ima pitanja uvijek možete ostavit u komentaru, ili na mail ako vam je tako draže (kukicalica@gmail.com)


Veličina kukice 4 mm
Info za heklanje: svaki prvi bod u redu poludvostrukih bodova zamijenite lancem od 2 petlje, a završavajte ga jednim poludvostrukim bodom u drugu petlju lanca s početka prethodnog reda.
Info za skraćivanje: napravite jedan bod ali pričekajte s provlačenjem zadnje niti, pa napravite drugi bod i provucite zadnju nit kroz sve tri petlje na kukici
Rebrasti rub: Napravite lanac od 14 petlji. Red 1: po 1 poludvostruki bod u svaku petlju lanca počevši od treće petlje od kukice – 13 bodova. Red 2: Okrenite rad i nastavite sa po jednim polu-dvostrukim bodom u svaki bod s prethodnog reda ali uvijek samo kroz stražnju nit petlje (ne obje) = rebr…