Preskoči na glavni sadržaj

Fancy kapica - upute za heklanje

Veličina kukice 4 mm

Info za heklanje: započnite svaki red dvostrukih bodova lancem od tri petlje i završite kliznim bodom u treću petlju lanca.

Red 1: lanac od 63 petlje. Počevši od druge petlje od kukice napravite po 1 jednostavan bod u svaku petlju lanca i okrenite.
Red 2-4: radite po 1 dvostruki  bod u jednostavan bod s početka reda.
Spojite kliznim bodom u krug i pazite da vam nije na kojem dijelu izokrenuta stazica.

Dalje se nastavlja uzorak kapice:
Red 1: 1 jednostavan bod u prvi jednostavan bod, preskočite 1 jednostavan bod, 3 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod (lanac od 3 petlje, preskočite 1 jednostavan bod, 1 jednostavan bod u sljedeći bod, preskočite 1 jednostavan bod, 3 dvostruka boda u sljedeći bod) ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od jedne petlje i okrenite.

Red 2-5: 1 jednostavan bod u prvi dvostruki bod, 3 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod, (lanac od 3 petlje, 1 jednostavan bod u prostor ispod lanca od 3 petlje s prethodnog reda, 3 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod), ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od jedne petlje i okrenite.

Red 6: 1 jednostavan bod u prvi dvostruki bod s prethodnog reda, 2 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod, (lanac od 2 petlje, 1 jednostavan bod u prostor ispod lanca od 3 petlje s prethodnog reda, 2 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod) ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od jedne petlje i okrenite.

Red 7-9: 1 jednostavan bod u prvi dvostruki bod s prethodnog reda, 2 dvostruka bodau sljedeći jednostavan bod, (lanac od 2 petlje, 1 jednostavan bod u u prostor ispod lanca od 2 petlje s prethodnog reda, 2 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod) ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od tri petlje i okrenite.

Red 10: lanac od 3 petlje kao prvi dvostruki lanac, 1 dvostruki bod u sljedeći dvostruki bod, 1 dvostruki bod u jednostavan bod, (po 1 dvostruki bod u sljedeća dva dvostruka boda, dvostruki bod u sljedeći jednostavan bod), ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od tri petlje i okrenite.

Red 11: (napravite po jedan dvostruki bod u svaki od sljedeća dva dvostruka boda tako da zadržavate na kukici zadnju petlju svakog boda, prebacite nit preko kukice i provucite kroz sve tri petlje) ponavljajte bodove u zagradi do zadnjeg boda.

Red 12: ponavljajte red 11 dok vam ne ostane 13 bodova. Odrežite nešto dulji kraj niti i učvrstite. Ostatak niti provucite iglom za vezenje ( ili bilo kakvom iglom ili kukicom s kojom možete) kroz preostale bodove, skupite ih čvrsto i učvrstite nit, pa odrežite.U rub (u red dvostrukih bodova, odnosno drugi red) provucite svilenu traku u razmacima po želji. Ja sam provlačila u razmacima od 4 boda ispod trake 2 boda iznad. 
Na kraju svežite lijepu mašnu i po želji je ušijte koncem da se ne miče ili odveže (prema potrebi ako vam je traka neposlušna i uporno se odvezuje).


Uživajte u svojoj novoj "fancy kapici"!

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Tapestry crochet tehnika - heklovez?

Svima koji heklaju je jasno da koliko god znaju, ne znaju još ni polovicu o tom ručnom radu.  Varijacija na temu je toliko da se stalno iznova iznenadim šta se još može i kakvih sve tehnika ima. Sjećam se kad sam počela tek učiti i bila sam oduševljena sama sobom što sam naučila te osnovne bodove sama kombinirati i stvarati neke svoje uzorke.  I onda malo čovjek googla i resetira se jer vidi koliko smo svi zapravo mali sami za sebe i da negdje na nekom drugom meridijanu sjedi netko i hekla napamet čudesa koja ti sad prvi puta vidiš. 
Tako sam ja nedavno, između ostalog, nabasala i na taj "tapestry crochet". Točnije sestra je nabasala i napunila mi inbox na Pinterestu, kako to obično biva s njom. Ona se navuče i spama me, pa onda i ja moram probati, i evo nas oboje navučene na tapestry crochet.  Ne znam kako bih ga prevela, nije tapiserijski da idemo doslovno, nije ni vez, ali meni nekako estetski više sjeda heklovez. Ako netko zna kako se stvarno zove na ovom podneblju ta te…

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…