16. sij 2011.

Fancy kapica - upute za heklanje

Veličina kukice 4 mm

Info za heklanje: započnite svaki red dvostrukih bodova lancem od tri petlje i završite kliznim bodom u treću petlju lanca.

Red 1: lanac od 63 petlje. Počevši od druge petlje od kukice napravite po 1 jednostavan bod u svaku petlju lanca i okrenite.
Red 2-4: radite po 1 dvostruki  bod u jednostavan bod s početka reda.
Spojite kliznim bodom u krug i pazite da vam nije na kojem dijelu izokrenuta stazica.

Dalje se nastavlja uzorak kapice:
Red 1: 1 jednostavan bod u prvi jednostavan bod, preskočite 1 jednostavan bod, 3 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod (lanac od 3 petlje, preskočite 1 jednostavan bod, 1 jednostavan bod u sljedeći bod, preskočite 1 jednostavan bod, 3 dvostruka boda u sljedeći bod) ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od jedne petlje i okrenite.

Red 2-5: 1 jednostavan bod u prvi dvostruki bod, 3 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod, (lanac od 3 petlje, 1 jednostavan bod u prostor ispod lanca od 3 petlje s prethodnog reda, 3 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod), ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od jedne petlje i okrenite.

Red 6: 1 jednostavan bod u prvi dvostruki bod s prethodnog reda, 2 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod, (lanac od 2 petlje, 1 jednostavan bod u prostor ispod lanca od 3 petlje s prethodnog reda, 2 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod) ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od jedne petlje i okrenite.

Red 7-9: 1 jednostavan bod u prvi dvostruki bod s prethodnog reda, 2 dvostruka bodau sljedeći jednostavan bod, (lanac od 2 petlje, 1 jednostavan bod u u prostor ispod lanca od 2 petlje s prethodnog reda, 2 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod) ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od tri petlje i okrenite.

Red 10: lanac od 3 petlje kao prvi dvostruki lanac, 1 dvostruki bod u sljedeći dvostruki bod, 1 dvostruki bod u jednostavan bod, (po 1 dvostruki bod u sljedeća dva dvostruka boda, dvostruki bod u sljedeći jednostavan bod), ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od tri petlje i okrenite.

Red 11: (napravite po jedan dvostruki bod u svaki od sljedeća dva dvostruka boda tako da zadržavate na kukici zadnju petlju svakog boda, prebacite nit preko kukice i provucite kroz sve tri petlje) ponavljajte bodove u zagradi do zadnjeg boda.

Red 12: ponavljajte red 11 dok vam ne ostane 13 bodova. Odrežite nešto dulji kraj niti i učvrstite. Ostatak niti provucite iglom za vezenje ( ili bilo kakvom iglom ili kukicom s kojom možete) kroz preostale bodove, skupite ih čvrsto i učvrstite nit, pa odrežite.U rub (u red dvostrukih bodova, odnosno drugi red) provucite svilenu traku u razmacima po želji. Ja sam provlačila u razmacima od 4 boda ispod trake 2 boda iznad. 
Na kraju svežite lijepu mašnu i po želji je ušijte koncem da se ne miče ili odveže (prema potrebi ako vam je traka neposlušna i uporno se odvezuje).


Uživajte u svojoj novoj "fancy kapici"!

Nema komentara:

Objavi komentar