Preskoči na glavni sadržaj

Kapa s rebrastim rubom - upute za heklanje

Nisam mislila da će baš ova kapica bit toliko zanimljiva, ali budući da joj je gledanost veća od ostalih, vrijeme je da se pojave i njene upute, zar ne?
Pa eto ja se potrudila i stavila ih. 
Nadam se da nisam previše zakomplicirala, ali ako ima pitanja uvijek možete ostavit u komentaru, ili na mail ako vam je tako draže (kukicalica@gmail.com)Veličina kukice 4 mm

Info za heklanje: svaki prvi bod u redu poludvostrukih bodova zamijenite lancem od 2 petlje, a završavajte ga jednim poludvostrukim bodom u drugu petlju lanca s početka prethodnog reda.

Info za skraćivanje: napravite jedan bod ali pričekajte s provlačenjem zadnje niti, pa napravite drugi bod i provucite zadnju nit kroz sve tri petlje na kukici

Rebrasti rub:
Napravite lanac od 14 petlji.
Red 1: po 1 poludvostruki bod u svaku petlju lanca počevši od treće petlje od kukice – 13 bodova.
Red 2: Okrenite rad i nastavite sa po jednim polu-dvostrukim bodom u svaki bod s prethodnog reda ali uvijek samo kroz stražnju nit petlje (ne obje) = rebrasti uzorak.
Nastavite tako dok rad ne bude dugačak 52-56 cm (ovisno o veličini glave).
Kad bude dovoljno dugačak napravite 2 rupice za gumbe na sljedeći način:
3 polu-dvostruka boda, lanac od 2 petlje, preskočite 2 boda, 3 polu-dvostruka boda, lanac od 2 petlje, preskočite 2 boda, 3 polu-dvostruka boda i okrenite rad. U sljedećem redu radite po jedan polu-dvostruki bod u svaki bod,  i 2 polu-dvostruka boda u svaku rupicu s prethodnog reda.
Odrežite nit i učvrstite kraj.

Ostatak kape:
Rub spojite u prsten tako da dva reda sa strane s rupicama za gumbe leže preko dva reda suprotne strane.
Red 1: Počnite kod preklopa s rupicama i napravite naizmjence po 1 i 2 jednostavna boda u svaki red uokrug (kod preklopa radite bodove kroz oba sloja) – oko 78-84 bodova.
Red 2: Nastavite sa jednim dvostrukim bodom u svaki bod i na polovici i na zadnjem bodu smanjite za 2 boda.
Red 3-6: Napravite sljedeća 4 reda (dok kapa nije otprilike 11 cm dugačka od početka) sa dvostrukim bodom u svaki bod.
Red 7-17: U sljedećem redu smanjujte po bod na svaki 10-11 bod. Ponavljajte to smanjivanje u svakom drugom redu ukupno 5 puta.
Red 18-19: Ponavljajte prethodno objašnjeno smanjivanje u svakom redu 2 puta .
Red 20-21: radite jednostavne bodove i istovemeno spajajte po dva boda kroz cijeli red, u oba reda.
Red 22: Odrežite malo dulju nit, provucite je kroz preostale bodove i učvrstite ih.

Još samo trebate naheklati i našiti gumbiće i kapa je gotova.

Kapa i rukavice bez prstiju u tirkiznom kompletu

Primjedbe

 1. Jako mi se svidja,ali ja se ne snalazim sa objašnjenjima,kada bi bila postavljena šema ,sve bi mi bilo jasno.:)

  OdgovoriIzbriši
 2. Nažalost, ja ne znam crtat sheme za heklanje.... nikako ti nisu jasna ova moja objašnjenja? ili ti mogu kako objasniti bolje?

  OdgovoriIzbriši
 3. kako se rade ove mašne - jako su mi zanjimljive

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ništa specijalno: 4-5 reda od 20ak polu-dvostrukih bodova(ili pola štapića, ne znam te izraze nažalost :-))pa završiš taj pravokutnik mali. Onda na sredini povežeš vunom ili naheklaš sićušnu trakicu pa je spojiš oko sredine pravokutnika. Bitno da se nabere u mašnu.

   Izbriši
 4. I ja sam od onih što se puno lakše snalaze sa šemama nego videima i pisanim uputama 😊

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…