Preskoči na glavni sadržaj

Leptir - upute za heklanjeMožete ga raditi bilo kojom veličinom kukice ovisno o tome kolikog leptira hoćete.
Leptir na slici je dugačak 5 cm, širok 6,5 cm a napravljen je kukicom 3,25 mm.

Vršak radite tako da napravite lanac od tri petlje i klizni bod u početnu petlju lanca.

Lanac od 5 petlji spojite u početni krug kliznim bodom u prvu petlju lanca.
Napravite lanac od 3 petlje, dvostruki bod u početni krug pa potom 5 puta lanac od jedne petlje + 2 dvostruka boda u početni krug (4 školjkice), i okrenite.
Dvostruki bod u sljedeći bod, 2 drostruka boda u sljedeći bod, trostruki bod + vršak+ trostruki bod u sljedeći bod, 2 trostruka boda u sljedeći, dvostruki bod u sljedeći = gornje krilo
Napravite klizni bod u prostor između školjkice
Nastavite sa dvostrukim bodom u sljedeći bod, 2 dvostruka boda u sljedeći, dvostruki bod + vršak +dvostruki bod u sljedeći, dva dvostruka boda u sljedeći bod i dvostruki bod u sljedeći = donje krilo.
Klizni bod u sljedeći bod.
Ponovite postupak za donje krilo
Ponovite postupak za gornje krilo. Za drugo gornje krilo napravite klizni bod u mjesto zadnjeg napravljenog dvostrukog boda.
Odrežite nit i učvrstite kraj.
Za tijelo leptira omotajte i učvrstite nit u kontrastnoj boji i ostavite malo vrškove da strše kao ticala.Komentari

 1. Hvala na ovom tut., nemam vremena puno za surfanje, drago mi je da sam te "srela"!

  OdgovoriIzbriši
 2. Nema problema, zato sam i počela s tim blogom. Ako te nešt specifično zanima a nemaš vremena tražit, samo pitaj, nać ću ja.
  Ja imam i previše vremena :-)

  OdgovoriIzbriši
 3. http://crochetperu.blogspot.com
  Imam rodbinu u Peruu i znam koliko je to drugačiji svijet, tražila sam neki blog, baš zbog toga i ovo što sam našla me ostavilo paf!

  OdgovoriIzbriši
 4. Odlično je! Pokušala sam se uvalit pod sljedbenike al ne mogu nać kako....
  One Barbie haljine! Pa to moraš bit strpljiv dozlaboga.

  OdgovoriIzbriši
 5. Ja sam copy paste njezin link u svoj gadget za blogove koje pratim.

  OdgovoriIzbriši
 6. super mi je ovaj blog, pa bi ja uputu za heklanje baby pulovera i vestice ako je moguće; nova sam, tek sam počela heklati i zasad radim samo kapice i trake, al vidim da mi ide pa bi htela malo nešto druo probati, hvala :))

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hmmm, imam jednu kinesku vesticu na lageru. Budem se potrudila oko uputa samo za tebe :-) Samo ne znam kad će to točno biti, ali uskoro

   Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Tapestry crochet tehnika - heklovez?

Svima koji heklaju je jasno da koliko god znaju, ne znaju još ni polovicu o tom ručnom radu.  Varijacija na temu je toliko da se stalno iznova iznenadim šta se još može i kakvih sve tehnika ima. Sjećam se kad sam počela tek učiti i bila sam oduševljena sama sobom što sam naučila te osnovne bodove sama kombinirati i stvarati neke svoje uzorke.  I onda malo čovjek googla i resetira se jer vidi koliko smo svi zapravo mali sami za sebe i da negdje na nekom drugom meridijanu sjedi netko i hekla napamet čudesa koja ti sad prvi puta vidiš. 
Tako sam ja nedavno, između ostalog, nabasala i na taj "tapestry crochet". Točnije sestra je nabasala i napunila mi inbox na Pinterestu, kako to obično biva s njom. Ona se navuče i spama me, pa onda i ja moram probati, i evo nas oboje navučene na tapestry crochet.  Ne znam kako bih ga prevela, nije tapiserijski da idemo doslovno, nije ni vez, ali meni nekako estetski više sjeda heklovez. Ako netko zna kako se stvarno zove na ovom podneblju ta te…

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…