Preskoči na glavni sadržaj

Leptir - upute za heklanjeMožete ga raditi bilo kojom veličinom kukice ovisno o tome kolikog leptira hoćete.
Leptir na slici je dugačak 5 cm, širok 6,5 cm a napravljen je kukicom 3,25 mm.

Vršak radite tako da napravite lanac od tri petlje i klizni bod u početnu petlju lanca.

Lanac od 5 petlji spojite u početni krug kliznim bodom u prvu petlju lanca.
Napravite lanac od 3 petlje, dvostruki bod u početni krug pa potom 5 puta lanac od jedne petlje + 2 dvostruka boda u početni krug (4 školjkice), i okrenite.
Dvostruki bod u sljedeći bod, 2 drostruka boda u sljedeći bod, trostruki bod + vršak+ trostruki bod u sljedeći bod, 2 trostruka boda u sljedeći, dvostruki bod u sljedeći = gornje krilo
Napravite klizni bod u prostor između školjkice
Nastavite sa dvostrukim bodom u sljedeći bod, 2 dvostruka boda u sljedeći, dvostruki bod + vršak +dvostruki bod u sljedeći, dva dvostruka boda u sljedeći bod i dvostruki bod u sljedeći = donje krilo.
Klizni bod u sljedeći bod.
Ponovite postupak za donje krilo
Ponovite postupak za gornje krilo. Za drugo gornje krilo napravite klizni bod u mjesto zadnjeg napravljenog dvostrukog boda.
Odrežite nit i učvrstite kraj.
Za tijelo leptira omotajte i učvrstite nit u kontrastnoj boji i ostavite malo vrškove da strše kao ticala.Primjedbe

 1. Hvala na ovom tut., nemam vremena puno za surfanje, drago mi je da sam te "srela"!

  OdgovoriIzbriši
 2. Nema problema, zato sam i počela s tim blogom. Ako te nešt specifično zanima a nemaš vremena tražit, samo pitaj, nać ću ja.
  Ja imam i previše vremena :-)

  OdgovoriIzbriši
 3. http://crochetperu.blogspot.com
  Imam rodbinu u Peruu i znam koliko je to drugačiji svijet, tražila sam neki blog, baš zbog toga i ovo što sam našla me ostavilo paf!

  OdgovoriIzbriši
 4. Odlično je! Pokušala sam se uvalit pod sljedbenike al ne mogu nać kako....
  One Barbie haljine! Pa to moraš bit strpljiv dozlaboga.

  OdgovoriIzbriši
 5. Ja sam copy paste njezin link u svoj gadget za blogove koje pratim.

  OdgovoriIzbriši
 6. super mi je ovaj blog, pa bi ja uputu za heklanje baby pulovera i vestice ako je moguće; nova sam, tek sam počela heklati i zasad radim samo kapice i trake, al vidim da mi ide pa bi htela malo nešto druo probati, hvala :))

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hmmm, imam jednu kinesku vesticu na lageru. Budem se potrudila oko uputa samo za tebe :-) Samo ne znam kad će to točno biti, ali uskoro

   Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Kapa s rebrastim rubom - upute za heklanje

Nisam mislila da će baš ova kapica bit toliko zanimljiva, ali budući da joj je gledanost veća od ostalih, vrijeme je da se pojave i njene upute, zar ne? Pa eto ja se potrudila i stavila ih.  Nadam se da nisam previše zakomplicirala, ali ako ima pitanja uvijek možete ostavit u komentaru, ili na mail ako vam je tako draže (kukicalica@gmail.com)


Veličina kukice 4 mm
Info za heklanje: svaki prvi bod u redu poludvostrukih bodova zamijenite lancem od 2 petlje, a završavajte ga jednim poludvostrukim bodom u drugu petlju lanca s početka prethodnog reda.
Info za skraćivanje: napravite jedan bod ali pričekajte s provlačenjem zadnje niti, pa napravite drugi bod i provucite zadnju nit kroz sve tri petlje na kukici
Rebrasti rub: Napravite lanac od 14 petlji. Red 1: po 1 poludvostruki bod u svaku petlju lanca počevši od treće petlje od kukice – 13 bodova. Red 2: Okrenite rad i nastavite sa po jednim polu-dvostrukim bodom u svaki bod s prethodnog reda ali uvijek samo kroz stražnju nit petlje (ne obje) = rebr…