Preskoči na glavni sadržaj

Crna heklana beretka - upute za heklanje

Dugo mi je trebalo, ali eto me i s uputama za moju prvu beretku....jao što je davno to bilo! Zato je i dugo trajalo, malčice sam si zaboravila...ups
Ali eto, prilažem upute koje sam ja koristila ali kako ja to uvijek volim nešt promijeniti, tako sam i tu. 
Primijetit ćete da se beretka radi od ruba prema vrhu i da se radi u redovima, a ne krugovima. E ja sam si malčice taj dio promijenila jer mi se činilo da će mi spoj izgledati ljepše ako radim u krugovima nego da ga naknadno šivam kako to upute traže.  
Dakle ja sam lanac od 73 petlje u startu spojila u prsten i dalje radila u krugovima. Svaki krug jednostavnih bodova sam završila u prvu petlju s početka kruga, svaki krug trostrukih bodova završila spajanjem kliznim bodom u četvrtu petlju lanca s početka kruga. A vi kako vam drago,netko možda više voli šivati rub....ne znam, ja sam malo prešlampava za to.

Dodala sam još i cvijetić....

Legenda bodova:
jdb - jednostavni bod
trb - trostruki bod 
( I klizni bod ako ćete odmah spajati u krugove)

Ovo su upute za veličinu M (oko 55 cm opseg glave), za odraslu osobu, koristila sam kukicu 5mm/H.

Započnite tako da napravite lanac od 73 petlje.
Red 1: Jdb u drugu petlju lanca od kukice i potom u svaki pod do kraja, okrenite. (72 boda)
Red 2-5: 1 petlja, jdb u svaki jdb s prethodnog reda, okrenite. (u trećem redu sam ja ubacila šljokičavu bijelo/lila vunu da malo razbijem crninu, i onda od 4. reda nastavila s crnom)
Red 6: 4 petlje (računa se ko prvi trostruki bod), dalje ponavljajte 2 trb u sljedeća 2 boda, trb u sljedeći bod; do zadnja 3 boda i napravite po 1 trb u svaki od ta posljednja tri boda, te okrenite (118 bodova).
Red 7-9: 1 petlja, jdb u svaki bod s prehodnog reda,okrenite.
Red 10: 4 petlje (računa se kao prvi trb), trb u svaki jdb s prehodnog reda.
Red 11-12: Ponovite 7. red
Red 13: spojite 2 boda u jedan (spoji 2), i dalje ponavljajte jdb u sljedeća 4 jdb, spoji 2 jdb, do zadnja 2 jdb te napravite po 1 jdb u svaki i okrenite (98 bodova)
Red 14: ponovite 10. red
Red 15-16: ponovite 7. red
Red 17: 1 petlja, jdb u sljedeća 2 boda, dalje ponavljajte; spojite 2 boda, po 1 jdb u sljedeća 2 jdb, do kraja reda i okrenite (74 boda)
Red 18: ponovite 10. red
Red 19-20: ponovite 7. red
Red 21: 1 petlja, dalje ponavljajte;  jdb u jdb, spoji 2 jdb,  do zadnja 2 boda i u njih po 1 jdb u svaki, okrenite (50 bodova).
Red 22: 4 petlje (računa se ko prvi trb),dalje ponavljajte;  spoji 2 trb, trb u sljedeći trb, do zadnjeg bodau koji napravite 1 trb, okrenite ( 34 boda).
Red 23: ponovite 7. red
Red 24: 1 petlja, dalje ponavljajte; jdb u jdb, spoji 2 jdb, do zanjeg boda u koji napravite 1 jdb i okrenite (23 boda)
Red 25: ponovite 7. red
Red 26: 1 petlja, po cijelom redu spajajte po 2 boda, pa u zadnji bod 1 jdb, i okrenite (12 bodova).
Red 27: 1 petlja, spajajte po 2 boda, okrenite (6 bodova).
Ostavite malo dulji rep, učvrstite i odrežite.
Završite tako da provučete preostalu nit koju ste ostavili kroz sve zadnje bodove (6) i čvrsto zategnite. 
I za kraj zašijte rubove beretke skupa (ako ste radili redove, a ne krugove).


Komplet: beretka i rukavice bez prstića

Komentari

  1. Zakon! :) Baš sam sretna što sam našla tvoj blog. :nastavlja veselo heklati:

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, drago mi je da je još nekome od koristi. Malo kasnim s uputama, al pokušat ću ih čim prije dodati.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Tapestry crochet tehnika - heklovez?

Svima koji heklaju je jasno da koliko god znaju, ne znaju još ni polovicu o tom ručnom radu.  Varijacija na temu je toliko da se stalno iznova iznenadim šta se još može i kakvih sve tehnika ima. Sjećam se kad sam počela tek učiti i bila sam oduševljena sama sobom što sam naučila te osnovne bodove sama kombinirati i stvarati neke svoje uzorke.  I onda malo čovjek googla i resetira se jer vidi koliko smo svi zapravo mali sami za sebe i da negdje na nekom drugom meridijanu sjedi netko i hekla napamet čudesa koja ti sad prvi puta vidiš. 
Tako sam ja nedavno, između ostalog, nabasala i na taj "tapestry crochet". Točnije sestra je nabasala i napunila mi inbox na Pinterestu, kako to obično biva s njom. Ona se navuče i spama me, pa onda i ja moram probati, i evo nas oboje navučene na tapestry crochet.  Ne znam kako bih ga prevela, nije tapiserijski da idemo doslovno, nije ni vez, ali meni nekako estetski više sjeda heklovez. Ako netko zna kako se stvarno zove na ovom podneblju ta te…

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…