Preskoči na glavni sadržaj

Crna heklana beretka - upute za heklanje

Dugo mi je trebalo, ali eto me i s uputama za moju prvu beretku....jao što je davno to bilo! Zato je i dugo trajalo, malčice sam si zaboravila...ups
Ali eto, prilažem upute koje sam ja koristila ali kako ja to uvijek volim nešt promijeniti, tako sam i tu. 
Primijetit ćete da se beretka radi od ruba prema vrhu i da se radi u redovima, a ne krugovima. E ja sam si malčice taj dio promijenila jer mi se činilo da će mi spoj izgledati ljepše ako radim u krugovima nego da ga naknadno šivam kako to upute traže.  
Dakle ja sam lanac od 73 petlje u startu spojila u prsten i dalje radila u krugovima. Svaki krug jednostavnih bodova sam završila u prvu petlju s početka kruga, svaki krug trostrukih bodova završila spajanjem kliznim bodom u četvrtu petlju lanca s početka kruga. A vi kako vam drago,netko možda više voli šivati rub....ne znam, ja sam malo prešlampava za to.

Dodala sam još i cvijetić....

Legenda bodova:
jdb - jednostavni bod
trb - trostruki bod 
( I klizni bod ako ćete odmah spajati u krugove)

Ovo su upute za veličinu M (oko 55 cm opseg glave), za odraslu osobu, koristila sam kukicu 5mm/H.

Započnite tako da napravite lanac od 73 petlje.
Red 1: Jdb u drugu petlju lanca od kukice i potom u svaki pod do kraja, okrenite. (72 boda)
Red 2-5: 1 petlja, jdb u svaki jdb s prethodnog reda, okrenite. (u trećem redu sam ja ubacila šljokičavu bijelo/lila vunu da malo razbijem crninu, i onda od 4. reda nastavila s crnom)
Red 6: 4 petlje (računa se ko prvi trostruki bod), dalje ponavljajte 2 trb u sljedeća 2 boda, trb u sljedeći bod; do zadnja 3 boda i napravite po 1 trb u svaki od ta posljednja tri boda, te okrenite (118 bodova).
Red 7-9: 1 petlja, jdb u svaki bod s prehodnog reda,okrenite.
Red 10: 4 petlje (računa se kao prvi trb), trb u svaki jdb s prehodnog reda.
Red 11-12: Ponovite 7. red
Red 13: spojite 2 boda u jedan (spoji 2), i dalje ponavljajte jdb u sljedeća 4 jdb, spoji 2 jdb, do zadnja 2 jdb te napravite po 1 jdb u svaki i okrenite (98 bodova)
Red 14: ponovite 10. red
Red 15-16: ponovite 7. red
Red 17: 1 petlja, jdb u sljedeća 2 boda, dalje ponavljajte; spojite 2 boda, po 1 jdb u sljedeća 2 jdb, do kraja reda i okrenite (74 boda)
Red 18: ponovite 10. red
Red 19-20: ponovite 7. red
Red 21: 1 petlja, dalje ponavljajte;  jdb u jdb, spoji 2 jdb,  do zadnja 2 boda i u njih po 1 jdb u svaki, okrenite (50 bodova).
Red 22: 4 petlje (računa se ko prvi trb),dalje ponavljajte;  spoji 2 trb, trb u sljedeći trb, do zadnjeg bodau koji napravite 1 trb, okrenite ( 34 boda).
Red 23: ponovite 7. red
Red 24: 1 petlja, dalje ponavljajte; jdb u jdb, spoji 2 jdb, do zanjeg boda u koji napravite 1 jdb i okrenite (23 boda)
Red 25: ponovite 7. red
Red 26: 1 petlja, po cijelom redu spajajte po 2 boda, pa u zadnji bod 1 jdb, i okrenite (12 bodova).
Red 27: 1 petlja, spajajte po 2 boda, okrenite (6 bodova).
Ostavite malo dulji rep, učvrstite i odrežite.
Završite tako da provučete preostalu nit koju ste ostavili kroz sve zadnje bodove (6) i čvrsto zategnite. 
I za kraj zašijte rubove beretke skupa (ako ste radili redove, a ne krugove).


Komplet: beretka i rukavice bez prstića

Primjedbe

  1. Zakon! :) Baš sam sretna što sam našla tvoj blog. :nastavlja veselo heklati:

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, drago mi je da je još nekome od koristi. Malo kasnim s uputama, al pokušat ću ih čim prije dodati.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Kapa s rebrastim rubom - upute za heklanje

Nisam mislila da će baš ova kapica bit toliko zanimljiva, ali budući da joj je gledanost veća od ostalih, vrijeme je da se pojave i njene upute, zar ne? Pa eto ja se potrudila i stavila ih.  Nadam se da nisam previše zakomplicirala, ali ako ima pitanja uvijek možete ostavit u komentaru, ili na mail ako vam je tako draže (kukicalica@gmail.com)


Veličina kukice 4 mm
Info za heklanje: svaki prvi bod u redu poludvostrukih bodova zamijenite lancem od 2 petlje, a završavajte ga jednim poludvostrukim bodom u drugu petlju lanca s početka prethodnog reda.
Info za skraćivanje: napravite jedan bod ali pričekajte s provlačenjem zadnje niti, pa napravite drugi bod i provucite zadnju nit kroz sve tri petlje na kukici
Rebrasti rub: Napravite lanac od 14 petlji. Red 1: po 1 poludvostruki bod u svaku petlju lanca počevši od treće petlje od kukice – 13 bodova. Red 2: Okrenite rad i nastavite sa po jednim polu-dvostrukim bodom u svaki bod s prethodnog reda ali uvijek samo kroz stražnju nit petlje (ne obje) = rebr…