Preskoči na glavni sadržaj

Heklana torbica - upute za heklanje

Za torbicu veličine 22x32cm koristila sam kukicu 4 mm


Kvadratić:

Tirkizna boja:
Napravite lanac od 4 petlje i spojite u početni krug kliznim bodom  u prviu petlju lanca.

Prvi red:  lanac od 3 petlje (zamjena za 1 dvostruki bod), potom 7 dvostrukih bodova u početni krug. Završite kliznim bodom u treću petlju lanca s početka.

Crna boja:
Drugi red: kliznmi bod u prvi dvostruki bod s prethodnog reda, (lanac od 3 petlje, u isti dvostruki bod u koji je napravljen klizni bod napravite 3 trostruka boda ali ne do kraja, već ostavljajte zadnji navoj i svake i provucite na kraju kroz sva četiri navoja (petlje) koji budu na kukici, napravite lanac od 3 petlje i još jedan klizni bod u isti dvostruki bod, pa opet klizni bod u sljedeći dvostruki bod), ponavljajte postupak u zagradi do kraja kruga. Trebali bi imati 8 latica.

Tirkizna boja:
Treći red: jednostavan bod u vrh prve latice, (lanac od 4 petlje, 1 jednostavan bod u vrh sljedeće latice), ponavljajte postupak u zagradi do kraja kruga i završite kliznim bodom u prvi jednostavan bod.

Četvrti red: ispod prvog lanca od 4 petlje napravite sljedeće bodove: 2 jednostavna, 1 polu-dvotruki, 1 dvostruki i 1 trostruki bod. Potom napravite 1 trostruki bod u jednostavan bod (onaj na vrhu latice, služit će kao kut), pa ispod sljedećeg lanca od 4 petlje napravite sljedeće bodove: 1 trostruki, 1 dvostruki, 1 polu-dvostruki, 2 jednostavna. Ponavljajte cijeli opisan postupak do kraja. Trebate dobiti kvadratić.

Crna boja:
Peti red: Napravite po 1 jednostavan bod u svaki bod s prethodnog reda, a u svaki trostruki bod u kutu napravite po 4 jednostavna boda. Završite kliznim bodom u u prvi jednostavan bod.
Trebalo bi vam ispasti ukupno 56 bodova.
Odrežite nit i učvrstite.

Na takav način napravite 19 kvadratića. Boje možete mijenjati po želji i češće ako želite šareniju torbicu, ili pak sve napravite istom bojom ako više volite jednostavnost.

Spajanje:
Kvadratići su spojeni vunom crne boje, spajali su se okrenuti na krivu stranu da se ne ističe kvrgav rub spajanja i to dijagonalno gore pa dolje prema shemi na slici ispod. 

Shema spajanja kvadratića


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Tapestry crochet tehnika - heklovez?

Svima koji heklaju je jasno da koliko god znaju, ne znaju još ni polovicu o tom ručnom radu.  Varijacija na temu je toliko da se stalno iznova iznenadim šta se još može i kakvih sve tehnika ima. Sjećam se kad sam počela tek učiti i bila sam oduševljena sama sobom što sam naučila te osnovne bodove sama kombinirati i stvarati neke svoje uzorke.  I onda malo čovjek googla i resetira se jer vidi koliko smo svi zapravo mali sami za sebe i da negdje na nekom drugom meridijanu sjedi netko i hekla napamet čudesa koja ti sad prvi puta vidiš. 
Tako sam ja nedavno, između ostalog, nabasala i na taj "tapestry crochet". Točnije sestra je nabasala i napunila mi inbox na Pinterestu, kako to obično biva s njom. Ona se navuče i spama me, pa onda i ja moram probati, i evo nas oboje navučene na tapestry crochet.  Ne znam kako bih ga prevela, nije tapiserijski da idemo doslovno, nije ni vez, ali meni nekako estetski više sjeda heklovez. Ako netko zna kako se stvarno zove na ovom podneblju ta te…

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…