Preskoči na glavni sadržaj

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje


Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))


Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupice, tek toliko da se može s obje strane petlje raditi). 
1. red - 1 jb u drugu petlju lanca od kukice, 16 jb, 3 jb u zadnju petlju lanca. Nemojte okretati rad nego samo nastavite po drugoj strani početnog lanca sa 16 jb, 2 jb u prvi jb s početka reda, spojite na gore naveden način i okrenite rad. 
2. red - 1 petlja, 1 jb u prvi bod, 2 jb u sljedeći bod, 16 jb, po 2 jb u sljedeća 3 boda, 16 jb, 2 jb u sljedeći bod, 1 jb u isti bod gdje je napravljen prvi jb s početka reda, opet spojite na gore opisan način i okrenite rad.
3. red - 1 petlja, 44 jb, spojite kako je gore navedeno, okrenite (44 boda)
4. red - 1 petlja, po 2 jb u sljedeća 3 boda, 16 jb, po 2 jb u sljedećih 6 bodova, 16 jb, po 2 jb u sljedeća 3 boda, spojite, okrenite. (56 bodova)
5. red - 1 petlja, 3 jb, 16 hdb, 6 jd, 16 hdb, 3 jb , spojite, okrenite. (56 bodova)
6.-7. red - 1 petlja, 56 jb, spojite i okrenite
8. red - 20 jb, 8 puta spojite po dva boda u jedan (sužavanje), kb, okrenite, kb, 8 db, kb, okrenite, kb, 8 db, zatovrite razmak, 20 jb (48 bodova)
9. red - 1 petlja, 28 jb, zatvorite razmak, 20 jb, spojite, okrenite
10. red - 16 jb, 8 puta spojite po dva boda u jedan (sužavanje), kb, okrenite, kb, 8 db, kb, okrenite, kb, 8 db, zatovrite razmak, 16jb (40 bodova)
11. red - 1 petlja, 24 jb, zatvorite razmak, 16 jb, spojite, okrenite
12. red - 12 jb, 8 puta spojite po dva boda u jedan (sužavanje), kb, okrenite, kb, 8 db, kb, okrenite, kb, 8 db, zatovrite razmak, 20 jb (32 boda)
13. red - 1 petlja, 20jb, zatvorite razmak, 12 jb, spojite, okrenite.
14 red - 1 petlja, 32 kb, spojite, odrežite ostatak konca i učvrstite kraj. 


Preklop: 
1. spojite konac (vunu) s krive strane na prvi bod kod sužavanja u 11. redu i oko svakog boda koji je sužen napravite jb = 8 jb, okrenite
2. 1 petlja, 2 hdb u prvi jb s prethodnog reda, 6 hdb, 2 hdb u zadnji bod s prethodnog reda, okrenite
3. 1 petlja, 2 hdb u prvi jb s prethodnog reda, 6 hdb, 2 hdb u zadnji bod s prethodnog reda, okrenite
4. po jedan hdb u svaki bod s prethodnog reda do  željene duljine. 
Na kraju samo preklopite na pravu stranu i našijete gumbiće po želji.


Nadam se da su upute jasne i da će vam biti od koristi. Ako negdje zapne slobodno me kontaktirajte za pomoć na mail kukicalica@gmail.com ili na Facebooku

Primjedbe

  1. Preslatko:) Moram priznati jos dan danas volim nositi isheklane papuče po kući. Zadnje sam kupila kod bakica koje prodaju u pothodniku u Novom Zagrebu.
    Jako mi je žao što gotovo nitko više danas ne hrkla (mozda griješim) i zato mi je drago naći na ovaj blog:) Lijepi pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ančice, ja sam pak se iznenadila kad sam krenula sa blogom i našla koliko ljudi se ipak još uvijek bavi heklanjem...i koliko krasne stvari rade. Baš mi je drago da ne odumire taj ručni rad, jer se s njim stvarno svašta može.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Kapa s rebrastim rubom - upute za heklanje

Nisam mislila da će baš ova kapica bit toliko zanimljiva, ali budući da joj je gledanost veća od ostalih, vrijeme je da se pojave i njene upute, zar ne? Pa eto ja se potrudila i stavila ih.  Nadam se da nisam previše zakomplicirala, ali ako ima pitanja uvijek možete ostavit u komentaru, ili na mail ako vam je tako draže (kukicalica@gmail.com)


Veličina kukice 4 mm
Info za heklanje: svaki prvi bod u redu poludvostrukih bodova zamijenite lancem od 2 petlje, a završavajte ga jednim poludvostrukim bodom u drugu petlju lanca s početka prethodnog reda.
Info za skraćivanje: napravite jedan bod ali pričekajte s provlačenjem zadnje niti, pa napravite drugi bod i provucite zadnju nit kroz sve tri petlje na kukici
Rebrasti rub: Napravite lanac od 14 petlji. Red 1: po 1 poludvostruki bod u svaku petlju lanca počevši od treće petlje od kukice – 13 bodova. Red 2: Okrenite rad i nastavite sa po jednim polu-dvostrukim bodom u svaki bod s prethodnog reda ali uvijek samo kroz stražnju nit petlje (ne obje) = rebr…