10. pro 2011.

Heklani, debeli, bijeli šal na kopčanjeBila jednom jedna ručno rađena vesta....debela, mekana, bijela vesta. Ta vesta je duuugo stajala u ormaru i svi su zaboravili na nju....i onda je jednog dana jedna baka pronašla tu vestu i proslijedila je mlađim generacijama zaluđenim ručnim radom. 
Iako vesta više nije bila nosiva, vuna od koje je napravljena, nakon jednog pranja bila je kao nova.Zadržala je i strukturu i mekoću i bjelinu kao prvog dana. 
To su te nekadašnje vune, vune koje su bile i ostale vječno iskoristive. I čemu onda bacati vestu kad se može pretvoriti u kapu, rukavice, papučice, torbice.....i/ili u ovom slučaju u jedan krasan topli šal.....na kopčanje.


Šal je rađen kukicom od 5mm, dugačak je 80cm, a širok 25cm. 
Ono što je meni osobno ispalo genijalno praktično jest činjenica da se kopčat može baš gdje god hoćete. Naime, uzorak je takav da gumbići prolaze kroz njega i možete šal nositi kopčan kako vam dago. Hoćete ukoso, ravno, u V oblik, sa svim gumbima, sa dva, jednim.... potpuno svejedno. Princip je isti, kombinacije neborjene!


Da ostanem potpuno vjerna originalnom ručnom radu, a i da iskoristim što je moguće više dijelova prvotne veste, zadržala sam i gumbe koji su bili na vesti. A djelomično i zato što su mi izgledali preeeedobro. Gumbi su predivni veliki, drveni, nelakirani. 
 Uzorak koji sam koristila nije ostao vjeran vesti. Prvenstveno zato što je vesta bila štrikana, a ne heklana, a i zato što sam htjela iskušati uzorak (bočne školjkice)koji zadnje vrijeme stalno koristim na kapama, malo i na šalu da vidim kako će to ispasti. Po meni, ispalo je baš divno :-D.
 I za kraj, komplet zimskih heklanih kapa za mamu i bebu koje su me inspirirale da probam napravit i šal odgovarajućeg uzorka.....
Broj komentara: 6:

 1. Super !!!!! I šal i "obiteljske" kapice!!!!
  Pozz

  OdgovoriIzbriši
 2. awww, hvala drage.... ja sam već mislila da se nikom ne sviđa ;-)

  OdgovoriIzbriši
 3. Ma daj, kao se ne bi svidjelo, pa sve je suuuupeeeeer!:)

  OdgovoriIzbriši
 4. otkriće su mi ti šalovi na kopčanje, ovaj je baš super i zbog boje i mustre, da li je to ona ista kao za kapu?

  OdgovoriIzbriši
 5. Jest, isti je uzorak ko za kapu, a radila sam po širini. Znači napraviš lanac koliko bi širok šal i dalje samo bočne školjkice kako je na kapi opisano do željene duljine.

  OdgovoriIzbriši