Preskoči na glavni sadržaj

Cvijetne šetalice - upute za heklanje  Budući da je došlo vrijeme za sjedenje u kući gledanje kiše kako pada, došlo je i vrijeme uputa za heklanje. Pa na zahtjev "publike" evo jednih novijih šetalica za male "nosilice". 
 Šetalice su duge 7,5 cm i visoke 2cm, rađene kukicom 3,5mm, merceriziranim koncem Helena od Unitasa, u boji ciklame za stopalicu i bež za svijet na ristu.
  
  Stopalica:
  1.       Početni lanac od 11 očica.
  2.       Krug
U 3 očicu od kukice napraviti 1 poludvostruki bod, zatim 7 poludvostrukih bodova (pdb), 6 pdb u zadnju očicu lanca (odnosno prvu, s početka reda). Dalje se nastavlja po stražnjo strani početnog lanca: 7 pdb, 5 pdb u zadnju očicu i spojiti kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  3.       Krug
1 očica (uvijek na početku reda ),  8 pdb, (2 pdb u sljedeći  bod + 1 pdb u sljedeći) x5,  8 pdb u sljedećih 8 bodova, (2 pdb u sljedeći bod +1 pdb u sljedeći) x5,  spoji kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  4.       Krug
1 očica, 1 pdb u svaki  bod s prethodnog reda, ali samo u stražnju nit očice.  Spojiti kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  5.       Krug
1 očica,  10 pdb,  2 spojena pdb, 7 pdb, 2 spojena pdb, 12 pdb, 2 spojena pdb, 7pdb, 2 spojena pdb, 2 pdb i spojite kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  6.       Krug
1 očica, 9 pdb, 2 spojena pdb, 6 pdb, 2 spojena pdb, 15 pdb, 2 spojena pdb, 6 pdb, spojite kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.  
  7.       (Ako je papučica još preniska i spada s pete, napravite još jedan krug poludvostrukih bodova da je povisite.)
  Odrežite nit i učvrstite čvor. Provucite ostatak niti kroz okolne očice da se prikrije.

  Za rist napravite cvijet :
  1.       Napravite početni prsten od lanca od 4 očice.
  2.       Krug
Jedna očica, 1 jednostavan bod u početni prsten, ( 3 očice+1 jdb) x5 i završite s lancem od 3 očice i kliznim bodom u prvi jdb s početka reda = 6 lanaca.
  3.       Krug
Jedna očica, potom u svaki prostor ispod lanca očica  napravite po 1 jdb + 1 očica + 3 db + 1 očica + 1 jdb i završite  kliznim bodom u prvi jdb  s početka reda . Okrenite. 
  4.       Krug
(1 jdb oko jdb iz 2. reda + lanac od 5 očica) x6 i završite kliznim bodom u prvi jdb s početka reda.
  5.       Krug
1 očica, potom u svaki prostor ispod lanca očica napravite po 1 jdb + 1 očica + 5 db+ 1 očica + 1 jdb i završite kliznim bodom u prvi jdb s početka reda.  Odrežite nit i učvrstite čvor. Provucite ostatak niti kroz okolne očice da se prikrije.
Odrežite nit i učvrstite čvor. Provucite ostatak niti kroz okolne očice da se prikrije.

Zašijte rubove latica cvijeta uz robove stopalice do visine koliko vam je potrebno da cipelica ne pada sa stopala. U pravilu bi trebalo biti dovoljno da su ušivene barem tri latice, ali možete i više zašiti ako sa 3 latice još spada s nožice. 

Korišteni bodovi:

Spojeni pdb (sužavanje poludvostrukog boda) – u biti se radi u sužavanju poludvostrukog boda, znači prebacit nit preko kukice, provučete kukicu kroz bod s prehodnog reda, prebacite ponovno nit preko kukice, provučete nit kroz bod i ostavite sve očice na kukici  (trebali bi imati tri namota preko kukice).  Ponovno prebacite nit preko kukice i provučete kukicu kroz slijedeći bod, prebacite nit preko kukice i provučete kroz bod (sada bi trebali imati 5 namota niti preko kukice). Prebacite nit preko kukice i provučete kroz svih 5 očica koje su na kukici.  Znači, u biti ste spojili 2 poludvostruka boda u jedan, odnosno suzili red za 1 pdb. 


Za sve one kojima se ne da stalno biti online, evo i mojih prvih pdf uputa, svaka konstruktivna kritika je i više nego dobrodošla za poboljšanje mojih uputa. 

Ipak su one tu da ih vi shvatite, ja ih već shvaćam pa su mi jasne i kad nisu najjasnije :-D
Upute u PDF formatu možete skinuti ovdje.Komentari

 1. Veličina čoveka ogleda se ,između ostalog, i u tome koliko je spreman da žrtvuje svoje vreme kako bi podelio sa drugima ono što ume. Divno je što želite da pomognete i podelite sa ljudima ono što znate!
  Blog vam je divan a ja sam vas izabrala za Liebster blog award pa ako imate vremena za malu "igricu" i nagradicu svratite do mog bloga
  http://kreativnoubijanjevremena.blogspot.com
  Puno pozdrava
  Jelena

  OdgovoriIzbriši
 2. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

  Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hàng mỹ từ dịch vụ order hàng mỹ hay nhận mua nước hoa pháp từ website nổi tiếng hàng đầu nước Mỹ mua hàng ebay ship về VN uy tín, giá rẻ.

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Tapestry crochet tehnika - heklovez?

Svima koji heklaju je jasno da koliko god znaju, ne znaju još ni polovicu o tom ručnom radu.  Varijacija na temu je toliko da se stalno iznova iznenadim šta se još može i kakvih sve tehnika ima. Sjećam se kad sam počela tek učiti i bila sam oduševljena sama sobom što sam naučila te osnovne bodove sama kombinirati i stvarati neke svoje uzorke.  I onda malo čovjek googla i resetira se jer vidi koliko smo svi zapravo mali sami za sebe i da negdje na nekom drugom meridijanu sjedi netko i hekla napamet čudesa koja ti sad prvi puta vidiš. 
Tako sam ja nedavno, između ostalog, nabasala i na taj "tapestry crochet". Točnije sestra je nabasala i napunila mi inbox na Pinterestu, kako to obično biva s njom. Ona se navuče i spama me, pa onda i ja moram probati, i evo nas oboje navučene na tapestry crochet.  Ne znam kako bih ga prevela, nije tapiserijski da idemo doslovno, nije ni vez, ali meni nekako estetski više sjeda heklovez. Ako netko zna kako se stvarno zove na ovom podneblju ta te…

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…