Preskoči na glavni sadržaj

Cvijetne šetalice - upute za heklanje



  Budući da je došlo vrijeme za sjedenje u kući gledanje kiše kako pada, došlo je i vrijeme uputa za heklanje. Pa na zahtjev "publike" evo jednih novijih šetalica za male "nosilice". 
 Šetalice su duge 7,5 cm i visoke 2cm, rađene kukicom 3,5mm, merceriziranim koncem Helena od Unitasa, u boji ciklame za stopalicu i bež za svijet na ristu.
  
  Stopalica:
  1.       Početni lanac od 11 očica.
  2.       Krug
U 3 očicu od kukice napraviti 1 poludvostruki bod, zatim 7 poludvostrukih bodova (pdb), 6 pdb u zadnju očicu lanca (odnosno prvu, s početka reda). Dalje se nastavlja po stražnjo strani početnog lanca: 7 pdb, 5 pdb u zadnju očicu i spojiti kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  3.       Krug
1 očica (uvijek na početku reda ),  8 pdb, (2 pdb u sljedeći  bod + 1 pdb u sljedeći) x5,  8 pdb u sljedećih 8 bodova, (2 pdb u sljedeći bod +1 pdb u sljedeći) x5,  spoji kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  4.       Krug
1 očica, 1 pdb u svaki  bod s prethodnog reda, ali samo u stražnju nit očice.  Spojiti kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  5.       Krug
1 očica,  10 pdb,  2 spojena pdb, 7 pdb, 2 spojena pdb, 12 pdb, 2 spojena pdb, 7pdb, 2 spojena pdb, 2 pdb i spojite kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  6.       Krug
1 očica, 9 pdb, 2 spojena pdb, 6 pdb, 2 spojena pdb, 15 pdb, 2 spojena pdb, 6 pdb, spojite kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.  
  7.       (Ako je papučica još preniska i spada s pete, napravite još jedan krug poludvostrukih bodova da je povisite.)
  Odrežite nit i učvrstite čvor. Provucite ostatak niti kroz okolne očice da se prikrije.

  Za rist napravite cvijet :
  1.       Napravite početni prsten od lanca od 4 očice.
  2.       Krug
Jedna očica, 1 jednostavan bod u početni prsten, ( 3 očice+1 jdb) x5 i završite s lancem od 3 očice i kliznim bodom u prvi jdb s početka reda = 6 lanaca.
  3.       Krug
Jedna očica, potom u svaki prostor ispod lanca očica  napravite po 1 jdb + 1 očica + 3 db + 1 očica + 1 jdb i završite  kliznim bodom u prvi jdb  s početka reda . Okrenite. 
  4.       Krug
(1 jdb oko jdb iz 2. reda + lanac od 5 očica) x6 i završite kliznim bodom u prvi jdb s početka reda.
  5.       Krug
1 očica, potom u svaki prostor ispod lanca očica napravite po 1 jdb + 1 očica + 5 db+ 1 očica + 1 jdb i završite kliznim bodom u prvi jdb s početka reda.  Odrežite nit i učvrstite čvor. Provucite ostatak niti kroz okolne očice da se prikrije.
Odrežite nit i učvrstite čvor. Provucite ostatak niti kroz okolne očice da se prikrije.

Zašijte rubove latica cvijeta uz robove stopalice do visine koliko vam je potrebno da cipelica ne pada sa stopala. U pravilu bi trebalo biti dovoljno da su ušivene barem tri latice, ali možete i više zašiti ako sa 3 latice još spada s nožice. 

Korišteni bodovi:

Spojeni pdb (sužavanje poludvostrukog boda) – u biti se radi u sužavanju poludvostrukog boda, znači prebacit nit preko kukice, provučete kukicu kroz bod s prehodnog reda, prebacite ponovno nit preko kukice, provučete nit kroz bod i ostavite sve očice na kukici  (trebali bi imati tri namota preko kukice).  Ponovno prebacite nit preko kukice i provučete kukicu kroz slijedeći bod, prebacite nit preko kukice i provučete kroz bod (sada bi trebali imati 5 namota niti preko kukice). Prebacite nit preko kukice i provučete kroz svih 5 očica koje su na kukici.  Znači, u biti ste spojili 2 poludvostruka boda u jedan, odnosno suzili red za 1 pdb. 


Za sve one kojima se ne da stalno biti online, evo i mojih prvih pdf uputa, svaka konstruktivna kritika je i više nego dobrodošla za poboljšanje mojih uputa. 

Ipak su one tu da ih vi shvatite, ja ih već shvaćam pa su mi jasne i kad nisu najjasnije :-D
Upute u PDF formatu možete skinuti ovdje.



Primjedbe

 1. Veličina čoveka ogleda se ,između ostalog, i u tome koliko je spreman da žrtvuje svoje vreme kako bi podelio sa drugima ono što ume. Divno je što želite da pomognete i podelite sa ljudima ono što znate!
  Blog vam je divan a ja sam vas izabrala za Liebster blog award pa ako imate vremena za malu "igricu" i nagradicu svratite do mog bloga
  http://kreativnoubijanjevremena.blogspot.com
  Puno pozdrava
  Jelena

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))





Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Kapa s rebrastim rubom - upute za heklanje

Nisam mislila da će baš ova kapica bit toliko zanimljiva, ali budući da joj je gledanost veća od ostalih, vrijeme je da se pojave i njene upute, zar ne? Pa eto ja se potrudila i stavila ih.  Nadam se da nisam previše zakomplicirala, ali ako ima pitanja uvijek možete ostavit u komentaru, ili na mail ako vam je tako draže (kukicalica@gmail.com)


Veličina kukice 4 mm
Info za heklanje: svaki prvi bod u redu poludvostrukih bodova zamijenite lancem od 2 petlje, a završavajte ga jednim poludvostrukim bodom u drugu petlju lanca s početka prethodnog reda.
Info za skraćivanje: napravite jedan bod ali pričekajte s provlačenjem zadnje niti, pa napravite drugi bod i provucite zadnju nit kroz sve tri petlje na kukici
Rebrasti rub: Napravite lanac od 14 petlji. Red 1: po 1 poludvostruki bod u svaku petlju lanca počevši od treće petlje od kukice – 13 bodova. Red 2: Okrenite rad i nastavite sa po jednim polu-dvostrukim bodom u svaki bod s prethodnog reda ali uvijek samo kroz stražnju nit petlje (ne obje) = rebr…