Preskoči na glavni sadržaj

Plava pahuljasta beretka

Kad sam već počela s beretkama morala sam probati i jednu s meni najslađim bodom od svih bodova: puff bodomI tako sam dobila pahuljastu beretku! 


Improvizirana je od početka do kraja i ja sam prilično zadovoljna njome obzirom da je rađena bez ikakavih shema i uputa. 
Ubacila sam i jedan novi bod - križani dvostruki bod, u predzadnjem redu, a za rub sam za promjenu od standardnog kliznog boda isprobala obrnuti jednostavan bod. 
Za sad mi se sviđa takav obrub... i jednostavan je :-)

Budući da postoji interes, a ja sam zeznula u startu i nisam zapisala upute, potrudila sam se naći video tutorial za ovakvu kapu. Nisam naravno našla istu, ali sam našla najbliže što sam mogla: Crochet Puff Stitch Hat.  To je znači ovakva: Ili sa satenskom vrpcom ovakva:Upute znači nisu za beretku, nego za običnu kapu, ali jednom kad skužite kako to ide s običnom kapom, bez problema ćete sredit i beretku.
Osobno, kad radim beretku, u većini slučajeva, samo kod proširivanja dodam 3-4 reda više od standardne kape i dalje nastavim s "ravnim" redovima do željene duljine. 
Okušajte se! 
I javite rezultate!

Primjedbe

 1. Baš pahuljasta, izgleda meko i toplo!!! I bodovi koje si izabrala su se lijepo složili, to i je najbolje opustiti se i pustiti rukama na volju.
  Ako može negdje dodaj upute za puff, još ako budu u baka rječniku - štapići, navoji...

  OdgovoriIzbriši
 2. Nema problema! Čim uhvatim vremena stižu upute za puff bod. Potrudit ću se i prilagoditi riječnik :-)

  OdgovoriIzbriši
 3. Hvala puno, drago mi je da ne moram vrludati umreženim svijetom! Trebala bih i ja nešto raditi, ali je crne boje i kukac jedinica, mislim da će čekati jutro.

  OdgovoriIzbriši
 4. Uuuu jedinica! Probala sam ja nabadat s 1,5 mm i onda nakon dva tjedna borbe reko "il kukica il ja!" i ode kukica u penziju do daljnjeg :-)

  OdgovoriIzbriši
 5. Evo me i ovde, ne samo na forum :)
  Vec enkoliko godina kako gledam ovu kapu i nikako da je napravim. Svidja mi se puno!

  OdgovoriIzbriši
 6. Ja sam imala najbolju namjeru stavit i upute kako sam je napravila. Ali pošto sam ju napravila prilično brzo i bez sheme, sad mi je malo teže izvuć točne upute.
  Moram se prisilit da dok radim napamet istovremeno i zapisujem šta radim da poslije nemam ovakvih problema.

  OdgovoriIzbriši
 7. Cestitam!!Prelijepi i jako mastoviti radovi :)---treba mi hrabrosti da pocnem plesti..dok gledam tvoje radove i radove drugih tako bih i ja da pletem i heklam,al...potrudit cu se i ja :)Dada..

  OdgovoriIzbriši
 8. Evo Dada, samo za tebe, malo sam ažurirala post o pahuljastoj beretki. Nadam se da pomaže

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Kapa s rebrastim rubom - upute za heklanje

Nisam mislila da će baš ova kapica bit toliko zanimljiva, ali budući da joj je gledanost veća od ostalih, vrijeme je da se pojave i njene upute, zar ne? Pa eto ja se potrudila i stavila ih.  Nadam se da nisam previše zakomplicirala, ali ako ima pitanja uvijek možete ostavit u komentaru, ili na mail ako vam je tako draže (kukicalica@gmail.com)


Veličina kukice 4 mm
Info za heklanje: svaki prvi bod u redu poludvostrukih bodova zamijenite lancem od 2 petlje, a završavajte ga jednim poludvostrukim bodom u drugu petlju lanca s početka prethodnog reda.
Info za skraćivanje: napravite jedan bod ali pričekajte s provlačenjem zadnje niti, pa napravite drugi bod i provucite zadnju nit kroz sve tri petlje na kukici
Rebrasti rub: Napravite lanac od 14 petlji. Red 1: po 1 poludvostruki bod u svaku petlju lanca počevši od treće petlje od kukice – 13 bodova. Red 2: Okrenite rad i nastavite sa po jednim polu-dvostrukim bodom u svaki bod s prethodnog reda ali uvijek samo kroz stražnju nit petlje (ne obje) = rebr…