Preskoči na glavni sadržaj

Heklani šalzor / šal-kragna / šal-kapa / šal

Nisam mislila da ću još u veljači imati inspiracije za šalove, ali očito je vrijeme odlučilo da nismo s njima gotovi. Možda i bolje da nismo jer bi inače bila kraća za jedan krasan šalić. 
Šal je u stilu neckwarmer-a/cowl-aa, Naky ga zove šal-kragnom, neke sam čula i šal-kapa, a osobno mi je najzgodniji naziv šalzor što bi cure iz Cloopco-a rekle. 
Sama još nisam odlučila kako da ga zovem, pa ostajem pri šalu kao i kod onog heklanog debelog bijelog šala na kopčanje  od prije, još iz doba zimskih mjeseci u kojima nije bilo snijega. 
Ovaj je nešto tanji od bijelog, jer je kao ipak veljača.....hmmm, makar bi vjerojatno bijeli bio prvi izbor sad pri izlasku iz kuće. Al, šta ćete, ja sam zamislila jedno, a Majka Priroda je rekla "e nemože! sad će baš ovako" i sad su mi šalovi zamijenili uloge. Ništa zato, bit će još zima a vuna, hvala nebesima, nema rok trajanja.

Da skratim, šal je bakreno smeđe boje (da mi paše uz čokoladnu kapicu :-)), kukica koju sam koristila bila je od 5mm, opseg šala je 125cm, znači 62,5 kad se preklopi i spoji (to su duljine nakon što je mašna već učvršćena), širina je 18cm.Mašna nije našivena već sam kraj šala složila u mašnu i pričvrstila. Nije mi to bila prva namjera, ali kad sam završila šal shvatila sam da je ipak malo predugačak, ili prekratak, ovisi kako bi ga nosila. Bio je predugačak za dva namatanja oko vrata, ali opet prekratak za tri i onda sam morala improvizirati. 
Paranje u svrhu kraćenja nije dolazilo u obzir jer je uzorak rađen po duljini šala a ne širini i kraćenje bi značilo paranje cijelog šala pa ispočetka. 
Ali pokazalo se na kraju da se, kao i inače u životu, i greške događaju s razlogom. Da mi nije bio te nezgodne "međuveličine" ne bi mi palo na pamet napravit mašnu, a ovako mu baš ona daje drugačiji "štih".
Uzorak je prejednostavan, u principu se sastoji od nekih milijun ponavljanja malih grupica 2 dvostruka boda+1 petlja, pa u sljedećem redu 2 dvostruka boda ispod te jedne petlje s prethodnog + jedna petlja, pa ispod sljedeće opet isto,  uzduž šala do željene širine.
 Duljinu početnog lanca vam ni ne mogu savjetovati obzirom da sam ja očito promašila istu, ali čim napravim jedan takav šal sa odgovarajućom duljinom za 2 ili 3 namatanja oko vrata, stavit ću i njega i ispravnu duljinu početnog lanca. 
Za sad možete i sami probati duljinu po svojim željama i ako vam uspije pogodit pravu svakako mi je javite!

Primjedbe

 1. odlično!!.....i ja uvijek kažem da nikad ne znaš zašto je nešto dobro:)).....mašna je baš onaj dodatalk plus koji podiže cijeli šal:)).....

  OdgovoriIzbriši
 2. Prekrasno, daj stavi sliku kak stoji. Naravno, ja bi crni :) rina

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. hmm, moram se onda fino sva zbegecati, pa ukebat seku da me klikne i stavim čim se planete poslože da budu zadovoljeni svi prethodno navedeni elementi :-)Al bude i toga.

   Izbriši
  2. ajde samo prije proljeca :)

   Izbriši
 3. imam malu ispravku - naš blog je http://madebycloopco.blogspot.com/
  obzirom da nam blog nije bio u planu kad smo smišljale kako početi, nismo provjeravale postoji li već blog sa 'našim' imenom... bila nam je to greška.. jer kasnije smo odlučile otvoriti i blog te shvatile da već postoji teta sa Cloopco-imenom ali tada je bilo kasno jer smo već pustile u funkciju i fejs, i mail, regale se na etsy... ma sve sve :(

  inače, šal je preepreslatki!! <3

  pozz, Žaklina

  OdgovoriIzbriši
 4. Evo ispravljeno! Al ću ostaviti naziv Cloopco umjesto Made By Cloopco da mogu i na FB nać ljudi. Al link je ispravljen.

  OdgovoriIzbriši
 5. Drag moja skokni malo do mene po svoju zasluženu blog nagradu!
  Šalzor je zakon!

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Kapa s rebrastim rubom - upute za heklanje

Nisam mislila da će baš ova kapica bit toliko zanimljiva, ali budući da joj je gledanost veća od ostalih, vrijeme je da se pojave i njene upute, zar ne? Pa eto ja se potrudila i stavila ih.  Nadam se da nisam previše zakomplicirala, ali ako ima pitanja uvijek možete ostavit u komentaru, ili na mail ako vam je tako draže (kukicalica@gmail.com)


Veličina kukice 4 mm
Info za heklanje: svaki prvi bod u redu poludvostrukih bodova zamijenite lancem od 2 petlje, a završavajte ga jednim poludvostrukim bodom u drugu petlju lanca s početka prethodnog reda.
Info za skraćivanje: napravite jedan bod ali pričekajte s provlačenjem zadnje niti, pa napravite drugi bod i provucite zadnju nit kroz sve tri petlje na kukici
Rebrasti rub: Napravite lanac od 14 petlji. Red 1: po 1 poludvostruki bod u svaku petlju lanca počevši od treće petlje od kukice – 13 bodova. Red 2: Okrenite rad i nastavite sa po jednim polu-dvostrukim bodom u svaki bod s prethodnog reda ali uvijek samo kroz stražnju nit petlje (ne obje) = rebr…