5. velj 2012.

Heklani šalzor / šal-kragna / šal-kapa / šal

Nisam mislila da ću još u veljači imati inspiracije za šalove, ali očito je vrijeme odlučilo da nismo s njima gotovi. Možda i bolje da nismo jer bi inače bila kraća za jedan krasan šalić. 
Šal je u stilu neckwarmer-a/cowl-aa, Naky ga zove šal-kragnom, neke sam čula i šal-kapa, a osobno mi je najzgodniji naziv šalzor što bi cure iz Cloopco-a rekle. 
Sama još nisam odlučila kako da ga zovem, pa ostajem pri šalu kao i kod onog heklanog debelog bijelog šala na kopčanje  od prije, još iz doba zimskih mjeseci u kojima nije bilo snijega. 
Ovaj je nešto tanji od bijelog, jer je kao ipak veljača.....hmmm, makar bi vjerojatno bijeli bio prvi izbor sad pri izlasku iz kuće. Al, šta ćete, ja sam zamislila jedno, a Majka Priroda je rekla "e nemože! sad će baš ovako" i sad su mi šalovi zamijenili uloge. Ništa zato, bit će još zima a vuna, hvala nebesima, nema rok trajanja.

Da skratim, šal je bakreno smeđe boje (da mi paše uz čokoladnu kapicu :-)), kukica koju sam koristila bila je od 5mm, opseg šala je 125cm, znači 62,5 kad se preklopi i spoji (to su duljine nakon što je mašna već učvršćena), širina je 18cm.Mašna nije našivena već sam kraj šala složila u mašnu i pričvrstila. Nije mi to bila prva namjera, ali kad sam završila šal shvatila sam da je ipak malo predugačak, ili prekratak, ovisi kako bi ga nosila. Bio je predugačak za dva namatanja oko vrata, ali opet prekratak za tri i onda sam morala improvizirati. 
Paranje u svrhu kraćenja nije dolazilo u obzir jer je uzorak rađen po duljini šala a ne širini i kraćenje bi značilo paranje cijelog šala pa ispočetka. 
Ali pokazalo se na kraju da se, kao i inače u životu, i greške događaju s razlogom. Da mi nije bio te nezgodne "međuveličine" ne bi mi palo na pamet napravit mašnu, a ovako mu baš ona daje drugačiji "štih".
Uzorak je prejednostavan, u principu se sastoji od nekih milijun ponavljanja malih grupica 2 dvostruka boda+1 petlja, pa u sljedećem redu 2 dvostruka boda ispod te jedne petlje s prethodnog + jedna petlja, pa ispod sljedeće opet isto,  uzduž šala do željene širine.
 Duljinu početnog lanca vam ni ne mogu savjetovati obzirom da sam ja očito promašila istu, ali čim napravim jedan takav šal sa odgovarajućom duljinom za 2 ili 3 namatanja oko vrata, stavit ću i njega i ispravnu duljinu početnog lanca. 
Za sad možete i sami probati duljinu po svojim željama i ako vam uspije pogodit pravu svakako mi je javite!

Broj komentara: 9:

 1. odlično!!.....i ja uvijek kažem da nikad ne znaš zašto je nešto dobro:)).....mašna je baš onaj dodatalk plus koji podiže cijeli šal:)).....

  OdgovoriIzbriši
 2. Prekrasno, daj stavi sliku kak stoji. Naravno, ja bi crni :) rina

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. hmm, moram se onda fino sva zbegecati, pa ukebat seku da me klikne i stavim čim se planete poslože da budu zadovoljeni svi prethodno navedeni elementi :-)Al bude i toga.

   Izbriši
  2. ajde samo prije proljeca :)

   Izbriši
 3. imam malu ispravku - naš blog je http://madebycloopco.blogspot.com/
  obzirom da nam blog nije bio u planu kad smo smišljale kako početi, nismo provjeravale postoji li već blog sa 'našim' imenom... bila nam je to greška.. jer kasnije smo odlučile otvoriti i blog te shvatile da već postoji teta sa Cloopco-imenom ali tada je bilo kasno jer smo već pustile u funkciju i fejs, i mail, regale se na etsy... ma sve sve :(

  inače, šal je preepreslatki!! <3

  pozz, Žaklina

  OdgovoriIzbriši
 4. Evo ispravljeno! Al ću ostaviti naziv Cloopco umjesto Made By Cloopco da mogu i na FB nać ljudi. Al link je ispravljen.

  OdgovoriIzbriši
 5. Drag moja skokni malo do mene po svoju zasluženu blog nagradu!
  Šalzor je zakon!

  OdgovoriIzbriši