Preskoči na glavni sadržaj

Zmijice

Zapostavila sam malo svoju blogersku zajednicu.....oprostite....
Naredale mi se neke ne toliko kreativne, ali jednako zahtjevne situacije pa se trebalo malo pozabaviti i tehničkim pitanjima, ne samo kreativom.
Znate kako je to, nije uvijek dovoljno raditi samo ono što volite da bi to mogli raditi bez stresa onih klasičnih životnih krpelja poput računa, stanarina, hrane i takvih sitnica. Nadam se da to neće uvijek biti tako, ali za sad treba podijeliti vrijeme između užitka i posla, dok užitak ne postane posao...ili posao užitak :-) pa što god došlo prije!


U međuvremenu je nastalo nešto novo i u ovom svijetu kreative, kukica i konaca, ali eto, tek sad stižem dotaknuti se i toga. U galeriji, Facebook-u i DeviantArt-u slika već ima neko vrijeme ali ne i postića o njima. To su moje "zmijice". 
Direktno iz moje kreativne glavice pa u ruke, pa na ruke, pa na blog! 
Vrlo su jednostavne, čak toliko da ću vam konačno staviti i neke upute, nakon tooooliko vremena da ste valjda već zaboravili da se ovdje nekad nađu i upute za heklanje :-)


Dakle, za početak napravite magični lanac, u njega 5 jednostavnih bodovai spojite kliznim bodom u prvi bod. Dalje radite samo ukrug, bez spajanja kliznim bodom. Znači uvijek po 5 jednostavnih bodova i tako dok ne dobijete željenu duljinu. 
Kad zmijica bude dugačka koliko vam treba izvucite malo zadnju očicu da vam se ne počne parati dok instalirate žicu, pa maknite kukicu na kratko.  Odmjerite hobby žicu iste duljine i provucite je kroz zmijicu. Ja je napravim malo dulju pa savinem kliještima krajeve tako da ne strše špice nego se dobije tupi/zaobljeni kraj. 
Kad ste žicu fino namjestili u zmijici, vratite kukicu u zadnju očicu pa je provucite  kao za klizni bod kroz svaku očicu, ali ne do kraja nego ostavite očice na kukici dok ih nemate  6  te provucite nit kroz sve očice pa prerežite vunu i učvrstite. 
Dalje idu finese, poput provlačenja završetka niti da se ne vidi, vijanja žice u oblik koji želite,  te  izdrada ukrasića za krajeve. 


Moja mama je od nekud izvadila jedne preeeeeslatke pinky gumbiće/dijamantiće koje sam jednostvano morala ukomponirati, i eto nastala je moja prva zmijica......Sneaky Pink!



Odmah nakon nje mi je sinulo kako bi diiiivno bilo spojiti crnu alpacu sa srebrnim koncem i nastala je moja verzija Death Star.....

Zmijice su ludnica, savijaju se kud vas volja, pašu na svaku ruku, lagane su, ne miču se po ruci kud ih volja, ne lupaju po stolovima, ne padaju s ruku......ma mrak su "if I do say so myself!" :-)
Kasnije sam napravila i Pawicu......ali to vam neću otkriti kako :-) makar vjerujem da ćete sami brzo shvatiti






Primjedbe

  1. Zmijice su ti stvarno fora i novitet!!!!Nadam se da ćeš njima osvojiti tržište:):)Sretno!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Zmijice su moja idejica djelilica, neka narod radi zmijica koliko koga volja, meni drago da ih što više vidim! I u što raznovrsnijim varijantama. Koliko ljudi toliko više zmijolikih čudesa :-)

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. Hvala Nives, nadam se da ćeš se i ti odvažiti na neku verziju zmijca....

      Izbriši
  3. vidim ja po tvom tonu da ti rad za režije i ne pada toliko teško, nekako si puna energije. zmijice super! ovaj dio ne klapaju po stolu, e to mi je baš prava fora.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rad za režije je tek u fazi uzlaznih komplikacija :-) ali trudim se veseliti se činjenici da dok ima za režije, nađe se i za konce i vunice i još svakakve neke ukrase :-)

      Izbriši
  4. Krasne su zmijice! Hvala na fotkama i objašnjenjima :) Možda se jednom natjeram otići u neki hobby dućan. Bez njega se baš ne može :) Uglavnom, svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ma šta se ne bi moglo bez hobby dućana; izvučeš neku žicu iz starog grudnjaka ili slično i da vidiš reciklažu samo takvu!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jao pa ti si genijalka...evo već smišljam kako da dođem do nekog komadića žice i da probam... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hehehe...hvala Neda! Čekam slike i tvojih zmijica!

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji . Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite. Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite. Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrst

Heklana uskršnja jaja

Sreeetan Uskrs svima! Ove godine je igrom slučaja došlo do toga da se kod nas jaja za promjenu nisu samo obojala nego smo ih i obukle! Svako jaje je dobilo svoju košaricu! Improvizirana su skroz tako da je svako potpuno jedinstveno. Ideja je sestrina (kao i većina košarica) ali nisam se ni ja dala pa ima i moje košarice, ali vam neću reći koje je čije....nek ostane uskršnja tajna:-) Kad smo ih sve stavile zajedno primijetile smo da imaju nešto i za reći :-))))

Tapestry crochet tehnika - heklovez?

Svima koji heklaju je jasno da koliko god znaju, ne znaju još ni polovicu o tom ručnom radu.  Varijacija na temu je toliko da se stalno iznova iznenadim šta se još može i kakvih sve tehnika ima. Sjećam se kad sam počela tek učiti i bila sam oduševljena sama sobom što sam naučila te osnovne bodove sama kombinirati i stvarati neke svoje uzorke.  I onda malo čovjek googla i resetira se jer vidi koliko smo svi zapravo mali sami za sebe i da negdje na nekom drugom meridijanu sjedi netko i hekla napamet čudesa koja ti sad prvi puta vidiš.  Tako sam ja nedavno, između ostalog, nabasala i na taj "tapestry crochet". Točnije sestra je nabasala i napunila mi inbox na Pinterestu, kako to obično biva s njom. Ona se navuče i spama me, pa onda i ja moram probati, i evo nas oboje navučene na tapestry crochet.  Ne znam kako bih ga prevela, nije tapiserijski da idemo doslovno, nije ni vez, ali meni nekako estetski više sjeda heklovez. Ako netko zna kako se stvarno zove na ovom podne