Preskoči na glavni sadržaj

Telefonska čarapa / torbica za mobitel - upute za heklanje

Bacila sam oko na prijašnje postove i sve mi se čini da se svako nekoliko javim sa postom koji započinjem sa "dugomenijebilo" konstrukcijom. 
Napravila sam ono što mi nije bila prvotna namjera - postala sam sporadični bloger! 
A šta ću, nije da sam zapostavila heklanje, svečano priznajem da sam zapostavila samo blog :-). Oni koji me prate na Facebooku mogu to potvrditi. 
Prema onoj staroj "ko prizna..." nadam se da mi je većina samim time polovicu već oprostila, a za drugu polovicu se nadam da će se pobrinuti moj as iz rukava!
Budući da pravi igrači znaju da se ne baca odmah as kad ima još karata pred sobom, vratit ću se u duboke blogerske vode nečim jednostavijim. Nečim što svakom treba, a ako ne treba dobro dođe. Bacit ću ovdje jedne upute za tokicu za mobitel! 

Da, da, znam da ste sad svi uzdahnuli i promrmljali: "od sveg šta se može napravit ova se razbacuje s čarapama za telefone....". Ali dragi moji, takav je život. Blog je dugo stagnirao i ne smije se sad prenapregnuti. Ne možemo odmah na vrh jer s vrha se može samo dolje.  Za ovaj sam blog namjerila daleko uspješniju budućnost, onu koja lagano, lagano vuče, ali vuče prema naprijed...

Dakle, da krenemo s tim prvim korakom...ilitiga telefonskom čarapom:

Ja sam radila sa kukicom 3.5mm, sa Unitasovom Helenom boje breskve, pa onda boje lavande, pa jednu krem...ak nikako stati s tim čarapicama :-). 
Početni lanac je od 16 očica, ali možete ga povećati ili smanjiti ovisno o širini telefona za koji je čarapa. Ono čega se jedino morate pridržavati kod duljenja/kraćenja lanca je da bude paran broj očica (petlji). Uzorak traži po 2 očice, pa lanac mora uvijek biti višeratnik broja 2. 

1. KRUG
Dakle, nakon početnog lanca, napravite još jednu očicu pa jb u prvu očicu i ostalih 15. U sljedeću očicu (to bi trebala biti prva očica s početka lanca) napravite 4 jb, te dalje u ostalih 15 po jedan jb i u zadnju očicu (onu u kojoj je prvi jb s ovog kruga) još 3 jb. Zatvorite krug kliznim bodom u prvu očicu (s početka kruga).


2. KRUG
Napravite lanac od 2 očice, puff bod u isti jb, db u sljedeći jb. Ponavljajte kombinaciju puff bod + db do kraja reda te zatvorite krug kliznim bodom u prvi puff bod s početka reda. 

3. KRUG
Počnite lancem od 1 očice, jb u isti bod, jb u sljedeći bod, prednji jb (pjb) oko vrha puff boda s prethodnog reda, jb u sljedeći bod. Ponavljajte pjb oko vrha puff boda + jb u sljedeći bod do kraja kruga te ga zatvorite kliznim bodom u prvi jb s početka reda. 

2. i 3. krug ponavljajte do visine koju želite, odnosno trebate.

Za kraj napravite 2 reda jb. Ako poželite dodati dodati lanac kojim možete zatvarati tokicu napravite još jedan red s kombinacijom 4 db + 1 očica + preskočite 1 jb, i tako do kraja reda, ako hoćete manje rešetke smanjite grupe db-ova. 
Kroz rupe ispod očica, odnosno preskočenog jb provucite lanac koji ste napravili duljine po želji/potrebi.

Ja sam na svoje majstorstvo dodala i leptirića i to na lanac koji sam spojila unutar tokice tako da kad se povuče leptirić, taj lanac automatski povuče mobitel van iz tokice. 


A o leptiriću i "genijalnom mehanizmu" ćemo drugi put zbog gore navedene novo-uvedene politike :-D 
Ali za promjenu...see/read/write you soon!!

KORIŠTENI BODOVI: Primjedbe

  1. evo, taman dobila komp sa servisa i ravno na tvoj novi post! čekam nastavak! "čarapice" su odlične, pogotovo jer se tako lako pronađu u torbi.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Gradske papučice za bebe - upute za heklanje

Evo malih gradskih papučica i konačno novih uputa!!!! Nisu komplicirane, brzo se naprave, a meni osobno su preeeeeslatke. 
Za sve bebe koje drže do sebe - Jer su one to zaslužile! :-)))

Papučice na slikama su napravljene kukicom 3.5 mm. 


Da si malo skratim muke napravila sam malu legendu kratica za lakše praćenje, a da početicima skratim muke linkala sam ih na upute tako da ako kliknete na njih vodi vas na stranicu s uputama kako napravit taj bod. 


Legenda kratica: 
jb = jednostavan bod
db = dvostruki bod
hdb = poludvostruki bod
kb = klizni bod


Spajanje
Na kraju reda slobodno spojite sa standardnim kliznim bodom, ali da vam izgleda urednije preporučam spajanje na koje sam nabasala na ovom videu - Special Join


Zatvaranje razmaka
Provucite kukicu kroz klizni bod prije prvog okretanja, provucite kukicu kroz bod u koji je napravljen kb sa strane, prebacite vunu preko kukice i provucite je kroz obje petlje na kukici.


Za početak napravite labavo lanac od 19 petlji (ne prelabavo da ne nastanu velike rupi…

Smotana ruža - upute za heklanje

Prvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .

Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.

Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.

Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.

Namotajte ružu poče…

Kapa s rebrastim rubom - upute za heklanje

Nisam mislila da će baš ova kapica bit toliko zanimljiva, ali budući da joj je gledanost veća od ostalih, vrijeme je da se pojave i njene upute, zar ne? Pa eto ja se potrudila i stavila ih.  Nadam se da nisam previše zakomplicirala, ali ako ima pitanja uvijek možete ostavit u komentaru, ili na mail ako vam je tako draže (kukicalica@gmail.com)


Veličina kukice 4 mm
Info za heklanje: svaki prvi bod u redu poludvostrukih bodova zamijenite lancem od 2 petlje, a završavajte ga jednim poludvostrukim bodom u drugu petlju lanca s početka prethodnog reda.
Info za skraćivanje: napravite jedan bod ali pričekajte s provlačenjem zadnje niti, pa napravite drugi bod i provucite zadnju nit kroz sve tri petlje na kukici
Rebrasti rub: Napravite lanac od 14 petlji. Red 1: po 1 poludvostruki bod u svaku petlju lanca počevši od treće petlje od kukice – 13 bodova. Red 2: Okrenite rad i nastavite sa po jednim polu-dvostrukim bodom u svaki bod s prethodnog reda ali uvijek samo kroz stražnju nit petlje (ne obje) = rebr…